2012. február 13., hétfő

Kanelbullar


A kanelbullar, vagyis fahéjas csiga nyár végén-ősszel tűnik fel a boltokban és a trafikokban. Bár csak a tölteléke fahéjas, a tésztában kardamom van, ami itt népszerű és könnyen elérhető, de otthon csak török fűszeresnél tudtam beszerezni. Itt nem ismerik a magyar kakaós csiga méretű csigákat, hanem ez csak ilyen kis mini, amit két harapásra meg lehet enni.

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 gr élesztő - én száraz élesztőt szoktam használni
  • 75 gr margarin
  • 2,5 dl tej vagy tejföl
  • csipet só
  • 0,5 dl cukor
  • 1 teáskanál kardamom
  • 7 dl liszt
  • egy db tojás a megkenéshez
  • a svédek megszórják még tört cukorral (pärlsocker) a sütés előtt, ez a kristálycukornál durvábbra darabolt cukor. Csak menthetetlenül édesszájúaknak ajánlom, meg azoknak, akik nem bánják, hogy morcog a foguk alatt a cukor :)
Mit kell vele csinálni?
Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral.


A margarint és a tejet kb 45-50 másodpercre tegyük mikróba, melegítsük kézmelegre.


Adjuk hozzá a lisztet, a kardamomot, a cukrot, egy csipet sót.


Az élesztővel együtt gyúrjuk össze. Sokáig dolgozzunk vele - minél hosszabb ideig gyömöszöljük, annál finomabb lesz!


Konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük.


Nyújtsuk ki a tésztát, készítsük el a tölteléket. Készítsünk elő muffinpapírokat sütőtálcán. Így könnyen megtartják majd a formájukat a sütik.


Hozzávalók a töltelékhez:
  • 100 gr margarin
  • 1 dl cukor - én barna cukrot használtam
  • fahéj - ebből úgy szemre kell bele tenni, ne legyen sápadt, de túl sok se menjen bele, mert akkor meg keserű. Kóstoljunk!
Mit kell vele csinálni?
Nagyon, nagyon alacsony lángon keverjük össze az egészet, egészen addig, míg egy sűrű , kenhető masszát nem kapunk. Mintha fahéjas-cukros margarint készítenénk, gyakorlatilag bele kell keverni a margarinba ezeket! (Eddig mindig túl magas lángon főztem, így kicsapódott a vaj, vagy a cukor - ennyire nem értek a kémiájához sajnos.)


Kenjük a kinyújtott tésztára.


A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Tekerjük fel a tésztát, vágjuk fel, tegyük a muffinformákba.


Kb fél órát kelesszük még így, majd kenjük meg tojással, és mehetnek a sütőbe kb 10 percre. Elég, ha éppen megbarnul a tetejük! Szimpla adagból kb 20 db lesz, én dupla adagot készítettem  mind a tésztából, mind a töltelékből.




Brokkolikrémleves

Uramésparancsolóm már szinte nevet, amikor a levesre terelődik a szó, mert eddig egy-két alkalomtól eltekintve csak és kizárólag brokkolikrémlevest csináltam. Ez azért is van, mert azért (is) főzök, hogy ő elvigye másnap - a leves meg nem túl célszerű ebből a szempontból. Szóval ezt magam miatt is csinálom, mert finom, egészséges és nagyon egyszerű.

Hozzávalók:
  • brokkoli. kb egy kiló. szóval sok. sok brokkoliban sok a vitamin, de sokkal több brokkoliban meg annál is több!
  • egy leveskocka
  • csipet só
  • bors
  • tejföl vagy tejszín

Mit kell csinálni?

Meg kell főzni a brokkolit sós vízben. Ha puhára főtt, akkor össze kell turmixolni. Ehhez a legjobb a botmixer. Ezután kicsit fel lehet hígítani vízzel - attól függ, ki hogy szereti. Beleteszünk egy leveskockát, borsot, ízlés szerint még sót, és összeforraljuk. A tejfölt - tejszínt beletehetjük a főzéskor, de utólag is, tálaláskor. Pirítós illik hozzá, vagy valamilyen levesbetét.

A végeredmény:





Almás süti

Ez a világmindenség és a teljes univerzum legeslegegyszerűbb sütije. Igazából nem is én csináltam, hanem az uramésparancsolóm, mert itt az a szokás, hogy minden héten valaki visz pénteken sütit, ezt délután megeszik kávéval. Ehhez a sütihez tényleg nem kell más, csak a hozzávalók :D, meg a tetejére tetszés szerinti idénygyümölcs. Szóval: alma, barack, meggy, cseresznye, banán, de lehet csokival is készíteni.

Hozzávalók:
  • egy kis doboz kefír vagy tejföl
  • 4 tojás
  • 1 bögre étolaj
  • 2 bögre cukor
  • 3 bögre liszt
  • egy csomag sütőpor
  • egy csomag vaníliás cukor
  • igény szerint fahéj
Mit kell vele csinálni?
Össze kell keverni mindent. Fakanállal, robotgéppel, teljesen mindegy - a lényeg, hogy minden elkeveredjen benne. Praktikus először a száraz dolgokat összekeverni, és abba mehet bele a többi. Kivajazott tepsibe tegyük. Kb 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk be. Amikor barna a teteje meg ha a beleszúrt villára nem tapad rá a tészta, akkor jó. Nem írom ide direkt, hogy mennyi idő (mert fogalmam sincs, egyrészt :D), mert ha sütit sütsz, sose hagyd el a terepet! Ne ülj be egy kád forró vízbe, ne ülj le egy sorozat elé etc, legyél szaglótávolságban :)

Egyéb:
  • Az egy bögre étolaj soknak tűnhet, tehetünk bele 3/4 bögrényit is.
  • Ez egy sütőporos süti, aminél annyi a feladat, hogy ha betoltad a sütőbe, TILOS kinyitni a sütő ajtaját 10 percig. Ha 10 percnél hamarabb nyitod ki, akkor (megesznek a szörnyek) összeesik a tésztája.
  • Tűpróba! Vagy villával, vagy fogpiszkálóval, vagy tűvel bele kell szúrni.

Végeredmény:



Hol is főzök?



A kedvenc részem a konyhában, hogy (azon kívül, hogy szerintem eléggé a sajátomnak érzem) vízre néz az ablaka - egy csatorna mellett lakunk, ami egy nagy tavat köt össze a tengerre, és itt járnak a nagy teherszállító hajók is.

Bográcsban főzni

is jó móka, de én inkább maradok a hagyományos méreteknél... :) Bakonyi betyárlevest készítettünk 2011-ben a Művészetek Völgyében. Szalonnán meg zsíron pároltuk meg a hagymát, aztán rá a hús, fűszerek, felöntöttük vízzel, és valamikor belement a gomba meg a kapor is :)

Minden kezdet...

miért kezdek bele?
mert már van egy másik blogom, de azon keverednek az én képeim és receptjeim a mások képeivel. szóval itt az ideje felnőni és önállósodni.
ki vagyok én?
Fél éve élek Svédországban. Mindig is szerettem a konyhában lenni, eleinte a Mama csak egy lábas vizet adott a tesómnak meg nekem, ebbe szórtunk bele minden vackot... Aztán nagyon rákaptam a muffinokra, meg az egyszerű sütikre. Amióta kint vagyok, rákényszerültem, hogy rendszeresen és lehetőleg egészségesen főzzek - és mivel nincs mérlegem és muffinformám sem, a sütik terén is muszáj volt fejlődnöm egy kicsit.
inspiráció?
Mama, ez egyértelmű. Tőle tanultam meg fánkot sütni, rétest nyújtani, kézzel készíteni a tésztát, lepirítani a káposztát... Nyilván Anyukám is. Tőle főleg azt tanultam meg, hogy használjam a sót, mert arra van! Újabban a svéd konyha van rám hatással (meg a rengeteg főzős műsor), de igyekszem visszanyúlni a magyaros ízekhez is.
mi a célom ezzel a bloggal?
Nyomot hagyni a világban blablabla... Na de komolyan: egyrészt szeretném összegyűjteni az eddigi dolgaimat - ezekhez kevesebb a kép, inkább a végeredmény lesz látható. Szeretném megmutatni, mit tudok, és majd egy év múlva egy kis fejlődés is látható lesz talán! Aztán persze az is jó lenne, ha kedvet kapna sok, hozzám hasonló lány-fiú a főzéshez és a sütéshez. Több minden kell a főzéshez, például lelkesedés meg szenvedély, de a kitartás meg a bátorság sem haszontalan. Sok étel nehéznek tűnik, közben pedig nem nagy ördöngösség.