2012. május 31., csütörtök

Bemutatom a konyhámat VI.

Ez most egy amolyan érdeklődő bejegyzés, mivel nagyon érdekel: nektek mi van az alapkonyhátokban? Mi az, amit a leggyakrabban vásároltok? Miről gondoljátok úgy, hogy jó, ha mindig van otthon?

Én 9 hónapja vezetem a saját háztartást, ennyi idő alatt kialakul, hogy mi szokott szerepelni minden alkalommal a bevásárlólistán.

Íme az én alapkonyhám:
  • liszt: sütinek, mártásba sűríteni, tepsit kikenni margarinnal és utána liszttel stb.
  • paradicsom: csak úgy enni (nekem ez a kedvenc zöldségem), sok mindenre lehet tenni dísznek vagy feltétnek.
  • tej: kávéba, inni edzés után, rántottához, sütikhez fontos.
  • tejföl: rakott dolgokhoz, szószokba, krémlevesekhez, de én a borsólevesbe is szeretem, meg a sütik tésztája is lágyabb vele.
  • fetasajt: salátába vagy bármibe, amibe nem szeretnénk a szokásos sajtot tenni.
  • fahéj: én szinte minden sütibe teszek, de feldobja a kakaót, kávét, vagy csak meghinteni vele valamit.
  • paradicsompüré: egy egyszerű spagettiszósznak, pizzához alapnak, sose jön rosszul!
  • gomba: jó, ezt nem mindenki szereti, de a spagettiszószt vagy a lasagnét feldobhatjuk vele, ha friss gombánk van, akkor leves is lehet, svédgomba, de a rántotta is finom vele.





Persze egy csomó minden van még, ami eszembe jut: vöröshagyma, krumpli, rizs, olívaolaj, tojás, darált hús a mélyhűtőben, nem is beszélve az alapfűszerekről... :)

Szóval, Nektek mi az ALAP? :)


2012. május 27., vasárnap

Bemutatom a konyhámat V.

A kötény nagyon fontos. Védi a ruhánkat a fröcsögő zsírtól, ide-oda szálló liszttől, kiloccsanó csokiszósztól, nem is beszélve a meggyről meg hasonlókról, mivel ezeket nehéz kimosni... És ha már szükséges, akkor legyen csinos és szép is, nem igaz? :) Nekem összesen kettő, vagyis hát három kötényem is van. Katicától kaptam mind a hárm...kettőt :)

Ez egy vastagabb anyagú, tésztákkal:


Ez pedig egy házilag varrt, két oldalú kötény. Vékonyabb az anyaga, de ez a virágminta annyira bejön, hogy ezt hordom gyakrabban :)
Egyik oldal:


És a másik oldal:



2012. május 25., péntek

Fagyi helyett

Fagyiszezon van - még Svédországban is :) Mindenhonnan ömlik a jégkrém, a fagyi... Viszont tudjuk, hogy rettentő cukros-zsíros a bolti fagyi. Ha van fagyikészítő gépünk, akkor jók vagyunk, meg lehet kapni mindenféle porokat is. Hát nekem egyik sem volt kéznél éppen, viszont eszembe jutott a Petite Danone! Amikor én olyan 10 éves voltam, akkor volt ez nagy szám: kis pálcikákat csomagoltak hozzá, mivel le lehetett fagyasztani. Hát ezt csináltam én is tegnap! Kis műanyag dobozba kitöltöttem egy kis vaníliás-epres joghurtot, elmentem tekerni egy órácskát, és mire visszaértem, volt egy kis adag hűsítő nyalánkság. :) Igaz, hogy elég szilánkosra fagy, de én így szeretem :)


Ha összehasonlítjuk egy vanília fagyival a kalória-zsír-szénhidrát tartalmát a joghurtnak, akkor ez utóbbi lesz a nyerő! Úgyhogy hajrá! :)




2012. május 24., csütörtök

Lencsefőzelék

Ha az ember lányának szinte naponta kell főznie, változatosan, húsosat, de mégis egészségesen, akkor igencsak igyekeznie kell - pedig milyen egyszerű lenne minden nap rántott húst enni rizzsel :) Amint látjátok, szeretem az egytálételeket, a rakott dolgokat, és íme még egy klassz étel: a főzelék. Valljuk be, már a neve is olyan menzás... De attól még jó dolog, viszonylag egészséges, és nem kell hozzá sokminden. És lehet csinálni krumpliból, babból, borsóból, zöldbabból. Lencséből általában szilveszterkor szoktuk enni, úgyhogy tegyétek el magatoknak a receptet ;)

Mi kell hozzá?


  • 400 g lencse
  • babérlevél
  • egy fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 ek liszt
  • 1 ek mustár
  • kolbász - chorizo - sonka, ízlés szerint
Mit kell vele csinálni?
Áztassuk be a lencsét pár órára - ha babból főzünk, akkor egy éjszakára, mert így könnyebben puhul.
Tegyük fel főni az apróra vágott hagymával, a babérlevéllel meg sóval. Ha kicsit már megfőtt, tegyük bele a kolbászt:

 
Adjuk hozzá a chorizot is (tudom, elég húsos a főzelékem, de hát különben nem fogy el, ha nincs benne valami döglött állat :D):


Ha összerottyant körülbelül ennyire:


akkor készítünk habarást! A tejfölt összekeverjük a liszttel, egy kis mustárral, meg egy kis főzelék-lével:



Ezt belekeverjük, hagyjuk összerottyanni, és tádám! Kész a főzelék! :)




2012. május 23., szerda

Kenyérsütés házilag

Bevallom, kicsit tartottam tőle - ugyanakkor mindig is ki szerettem volna próbálni. Svédországban most nagyon menő dolog házilag kenyeret sütni, lehet kovászt is kapni a boltokban. Én most az élesztős változatot próbáltam ki. Vettem egy ilyen csomagot:


A felirat azt ígéri, hogy 2 vekni hárommagos, ökológikus (ezt így mondják magyarul? :D) kenyerem lesz. A tetején oda van ragasztva a két kis csomag száraz élesztő hozzá.
Tehát, össze kellett keverni a csomagok tartalmát 6 dl kézmeleg vízzel:


Öt percig kell gyúrni, majd fél óra pihenő letakarva.






Fél óra pihenő után szépen megkelt:


Ekkor kétfelé szedjük (vagy kis zsömléket is formázhatunk belőle akár), és megint jön 30 perc pihenő letakarva:


30 perc után bevagdossuk, megfröcsköljük vízzel, és mehet 220 fokra, fél órára.


Íme a végeredmény:












És egyszerűen teavajjal megkenve, frissen, melegen... Mennyei! Nem is beszélve az egész lakást belengő kenyérillatról :)




2012. május 20., vasárnap

Ki a szabadba!

Nagyon jó idő van Svédországban, 16-18 fok, holnap akár már lehet 20 fok is!!!!! :) Tegnap volt rajtam először ujjatlan felső. Ez a jó idő tart körülbelül augusztus közepéig - május végétől... Szóval ilyenkor a svédek kirajzanak - télen nem is tűnik fel, hogy mennyien vannak (na jó, 10 millióan), de ilyenkor bezzeg! Meg hát előkerülnek a mindenféle amerikai autók, a csónakok, jachtok... na meg a grillsütők. :) Minden nagyobb üzletben lehet pár száz koronáért venni sütőt, hozzávalókat, húsokat, kolbászokat. Megadtuk magunkat ennek a remek szokásnak, beruháztunk egy 100 koronás sütőbe (ez 3000 magyar forintot jelent), fogtuk magunkat, és kimentünk mindennel együtt egy közeli tó partjára, és ott romantikáztunk.




2012. május 19., szombat

Csupavitamin tészta

Büszkén jelenthetem: személyi dietetikusom van :) Mivel a kitartó és rendszeres sport PLUSZ a visszafogottabb, zöldségben gazdagabb étkezés ellenére is stagnál a súlyom, segítséget kértem. Vezetnem kellett, hogy mit-mikor-mennyit eszem - ami már eleve jó, mert így nem kap be az ember csak úgy egy kis valamit, mert fel kell írni. Kiderült, hogy nagy baj nincs, csak el kell fogadnom, hogy nem leszek sose 36-os méretű. :)

És a sportot sem fogom abbahagyni, mert lassan már nemcsak utána érzem jól magam, hanem közben is! Úgyhogy ma a személyi dietetikusommal együtt lenyomtunk egy két órás edzést (erősítés + spinning),
aztán bevásároltunk és együtt főztünk - úgyhogy hajrá, ez tényleg egészséges étel, edzés után is szuper! :) Íme az eredeti recept, ez egy svéd tévéműsorból van, a címe: Az vagy, amit megeszel.

 Mi kell hozzá?




  • 300 gr lazac vagy valamilyen hal, rák etc
  • 5-6 rózsa brokkoli
  • 1 db póréhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • bébispenót
  • 2,5 dl tejszín
  • tészta - mi friss tésztát vettünk, de bármilyen lehet
Mit kell vele csinálni?
Főzzük meg félkészre a brokkolit.
A póréhagymát pároljuk meg olívaolajon.


Daraboljuk fel a halat:


Ha a brokkoli félig megfőtt, szedjük ki a vízből, adjuk a póréhagymához, és a brokkoli főzővizében főzzük ki a tésztát.


Ha megfőtt a tészta, forgassuk bele a zöldségekbe. Adjuk hozzá a halat is:


Ha átsült a hal, adjuk hozzá a tejszínt - ettől finom krémes lesz:


Jöhet végül a bébispenót:


És jó étvágyat! :)




2012. május 17., csütörtök

Bögrés pite

A házuraésparancsolója egy elég barátságos multicégnél dolgozik, például szívesen felveszik a családtagokat (persze ha profilba vág a végzettsége), van egy jó kis edzőtermük, ahová a mindenféle csatolt fájlok is járhatnak, valamint minden pénteken valaki sütit visz, amit együtt megesznek. Ennek a neve a fredagsfika, bizony, lehet röhögni, a fika kávét jelent, az hagyján, de a kaka meg sütit - persze sokminden múlik a kiejtésen, fíka és kaaaka, és akkor minden másként hangzik :D

Szóval holnap az én sütimet eszik majd meg a svédek. Itt a recept, nagyon egyszerű, egy kedves rokontól kaptam még évekkel ezelőtt. Két pitét készítettünk, az egyik almás lett, a másik pedig bogyós - fagyasztott, de nem sokára talán tudunk az erdőben is szedni ezt-azt. :)




Lusta ebéd!

Na, először is: nem vagyok én sem mindig konyhatündér, nekem sincs kedvem mindig bonyolultat főzni :)
Másrészt: ma munkaszüneti nap van, ragyog a nap, és semmi kedvem a konyhában több időt eltölteni a szükségesnél - ilyen is ritkán van... :D

Úgyhogy a mai menü tortilla volt (természetesen kész tortilla), gyros fűszeres csirkével és sok-sok zöldséggel! Úgyhogy a mai ebédet köszönjük a Knorrnak, használjátok Ti is, ha gyorsan, valami finomat szeretnétek összeütni :)




2012. május 16., szerda

Tiramisu

Érkezett a kívánság, hogy legyen tiramisu, én meg nekiálltam keresni a receptek közt, és riadtan láttam, hogy nyers tojás van benne. Namost ez egy olyan dolog, amit ki nem állhatok, viszolygok tőle. A tükörtojást két oldalán sütöm, a rántottát barnára, a nyers sütitésztát pedig ha nem muszáj, nem kóstolom meg. Aztán gyorsan kisegítettek, és íme, itt a recept! :) Követtem, egyedül habfixálót nem tettem bele, anélkül is meglett a tejszínhab. Nekem két adag kávét kellett lefőznöm a kotyogósban, de ez persze rajtatok múlik, mennyire hagyjátok, hogy a babapiskóta megszívja magát a kávéval.

Egyébként elég zsíros édesség, a cukortartalma talán nem is olyan vészes, de hát a tejszínhab eleve zsíros, aztán a mascarpone meg... :) Szerencsésen megtaláltam minden hozzávalót itt, Svédországban, és érdekes volt, hogy a brazil lakótársunk (aki azóta elment) is ismerte a tiramisut, csak máshogy hívják ott. A babapiskóta neve ott egyébként "pezsgősüti". :)

Mi kell hozzá?

  •  24 db babapiskóta
  • 5 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 ek cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 4 dl kávé
  • cukrozatlan kakaópor a tetejére díszítésnek
Mit kell vele csinálni?
 Verjük habbá a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejszín felverésével vigyázzunk! Nem tudom, ki mennyire van ezzel tisztában meg mik a tapasztalatok, de nagyon oda kell figyelni! Sokáig kell verni, nincs kész olyan hamar, mint a tojásfehérje habja. De attól, mert sok ideig kell verni, figyeljünk és ellenőrizzük az állagot időnként, mert egyik pillanatról a másikra vaj állagú valamit kaphatunk!
Mikor kész, keverjük bele a mascarponét. 






Készítsük elő a tálkákat, nekem 6 db telt meg.


Mártsuk kávéba a piskótát, kettőt tegyünk az aljára félbetörve:


Erre mehet 2-3 ek krém:


Ezt ismételjük meg még egyszer, aztán tegyük hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral!




2012. május 15., kedd

Moussaka

Sosem voltam olyan országban, ahol lehetne ilyet enni eredetiben, sőt, még Magyarországon sem próbáltam, végképp nem itt, Svédországban :) De első élménynek nem volt rossz. :) Svéd recept alapján készítettem mindenesetre, itt az eredeti.

Mi kell hozzá?
 
  • 50 dkg darált hús
  • 3 db padlizsán
  • olívaolaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél tk chilipor vagy valami csípős:)
  • 1 tk kömény
  • 1 ek oregano
  • 1-2 tk pirospaprika
  • 5 ek paradicsompüré
  • 2 dl tejföl
  • őrölt feketebors
  • sajt a tetejére
Mit kell vele csinálni?
A padlizsánokat mossuk meg, vágjuk karikákra és pároljuk meg pár csepp olajon. Nekem minden körben pótolnom kellett az olívaolajat, mert eléggé felszívja a padlizsán.



A darált húst a vöröshagymán pároljuk meg, adjuk hozzá a fűszereket.
Ha minden kész, akkor egy tepsi aljába fektessünk le egy adag padlizsánt.

 Erre mehet a darált hús:


Ez után jön a maradék padlizsán a tetejére, és tegyünk rá jó sok sajtot:


A tejfölbe keverjünk egy kis borsot, és öntsük a sajtra:


Küldjük be a 175 fokos sütőbe fél órára:


És jó étvágyat! :) Tzatiki illene hozzá, de én csak egy egyszerű kis salátával ettem.