2012. október 21., vasárnap

Cukkinis-krumplis krémleves

Kevés hozzávalóból finomat és egészségeset alkotni, na ezt már szeretem.
A recept a Good Food szeptemberi számában olvasható.

Mi kell hozzá?

  • 4-5 szem krumpli
  • 1 db cukkini
  • 5-6 szál újhagyma
  • 2-3 maréknyi reszelt sajt
  • 1-2 db zöldségleves kocka
  • bors
  • szerecsendió
  • tejföl, ha krémesebbre szeretnénk - én tettem bele kicsit
Mit kell vele csinálni?
A krumplit vágjuk fel, héjastul főzzük a leveskockával annyi vízben, ami ellepi.


A cukkinit vágjuk cikkekre. Ha a krumpli felforrt, adjuk hozzá a cukkinit is kb 7-8 percre.


Az újhagymát egy szál kivételével karikázzuk fel (a tálaláshoz kelleni fog), adjuk a cukkinihez és a krumplihoz. Főzzük 5 percig, vagy amíg a krumpli megpuhul.


A tűzhelyről levéve turmixoljuk össze botmixerrel (zárjuk is el, nem kell már főzni). Fűszerezzük, kóstoljuk, adjuk hozzá a sajt egy részét, a többit hagyjuk meg a tálaláshoz.


Tálaljuk sajttal és újhagymával megszórva. Mi ettünk hozzá knäckebrödöt: ez egy száraz kenyérfajta, a svédek évente átlagosan 4 kilót esznek meg belőle... Vajjal megkenve mennyei, mi mostanában kaptunk rá, lehet, hogy még decemberig behozzuk a 4 kilónyi mennyiséget :)



Paradicsomos tőkehal édesköménnyel és naranccsal

Svéd recept látszólag össze nem illő hozzávalókból. Igazi őszi-téli étel, fűszeres, laktató, de egészséges! Tegyetek vele egy próbát, megéri!

Mi kell hozzá?

  • 400 gr tőkehal 
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db édeskömény
  • 2 db répa
  • 1 ek vaj/margarin/olívaolaj
  • 2 tk curry
  • 1 ek paradicsomsűrítmény - én chili szószt használtam
  • 400 gr aprított paradicsom
  • 2 dl víz
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 db narancs
  • 1,5 dl tejföl
  • bors
  • 1 ek kapor 
  • köretként rizs
Mit kell vele csinálni?
Vágjuk össze a zöldségeket  és pár percig pároljuk a zsiradékon.


Adjuk hozzá a curryt és a paradicsomsűrítményt.


Jöhet az aprított paradicsom, a víz és a leveskocka.


A narancs héját reszeljük bele, a levét is adjuk hozzá.


Adjuk hozzá a tejfölt. Sózzuk, borsozzuk, kóstoljuk.


Jöhet a darabokra vágott hal és a kapor. Még 5 percig főzzük, és kész is!


Jó étvágyat!




2012. október 14., vasárnap

Tárkonyos csirkeraguleves krumplis gombóccal

Nem tudom, Magyarországon mennyire van ősz-hangulatotok, de itt hűvösek a napok, és jól tud esni a meleg leves. Mivel hús nélküli étel nálunk szóba sem jöhet, ezért csirkemellből főztem, a Nők Lapja Konyha szeptemberi számából, persze a magam ízlése szerint alakítva, tehát pl. teljes kiőrlésű liszttel készítettem a gombócot.
És hogy legyen egy kis kultúrmorzsa is: a tárkony svédül dragon, ami angolul sárkányt jelent :)

Mi kell a leveshez?

  • 1-2 db csirkemell
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • egy fél zeller
  • egy kisebb fej karalábé
  • bors
  • rozmaring
  • tárkony
  • petrezselyem
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • egy kis citromlé 
Mit kell vele csinálni?
Vágjuk össze a vöröshagymát és a zöldségeket, a csirkét daraboljuk fel kisebb kockákra.
A vöröshagymát és a zúzott fokhagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon.


Adjuk hozzá a csirkét, keverjük addig, amíg minden darabka mindenhol fehér nem lesz.


Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a rozmaringot és a tárkonyt, meg a többi zöldséget is. Kicsit pároljuk a zöldségekkel, aztán öntsük fel kb 1 liter vízzel. Főzzük kb fél óráig így.


A lisztet és a tejfölt keverjük el a petrezselyemmel, adjuk a leveshez.


Készítsük el a gombócot!

Mi kell a gombóchoz?

  • 4 db kisebb (30 dkg) krumpli
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 1 db tojás
Mit kell vele csinálni?
A krumplit főzzük meg egészben, héjában. Ha kész van, hagyjuk kicsit hűlni, aztán hámozzuk meg, törjük össze, és gyúrjuk össze a többi hozzávalóval.
Formázzunk kisebb gombócokat, lobogó sós vízben főzzük ki őket.


Adjuk a leveshez, főzzük így kb 5 percig.


Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlevet - kóstoljuk, nehogy túl savanyú legyen.


Jó étvágyat!




2012. október 9., kedd

Tosca torta

Nagyon hálás voltam egy svédnek valamiért, és gondoltam, a magam módján, sütivel köszönöm meg neki a kedvességét és a segítőkészségét. Azt mondta, ez a kedvence. Sosem hallottam róla őszintén szólva, de van egy szuper svéd sütis receptkönyvem, amit felütöttem, és kész! Egy óra múlva már el is készültem vele mosogatással együtt.

Mi kell hozzá?

  •  100 gr margarin + 100 gr a szószhoz
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl cukor + 1 dl a szószhoz
  • 2 dl liszt + 2 ek a szószhoz
  • 0,5 dl tej + 2 ek a szószhoz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 100 gr darabolt mandula
Mit kell vele csinálni?
Egy kerek formát vajazzunk ki és lisztezzünk be. Én magas oldalút választottam, de nem lesz magas a süti, süthetjük piteformában is! 
175 fokra melegítsük elő a sütőt. 


A 100 gr vajat olvasszuk fel a mikróban, hagyjuk kihűlni.


Keverjük ki a tojásokat a cukorral.


A lisztet keverjük el a sütőporral és egy csipetnyi sóval.


Keverjük bele a tojásos keveréket meg a kihűlt margarint is. Jó alaposan keverjük el!


Öntsük a formánkba, süssük 20-25 percig a sütő alsó részén. Ne nyitogassuk a sütőt, mert ha a sütőporos sütinket idő előtt levegő éri, összeesik!


Amíg sül a tészta, készítsük el a szószt!
Nagyon alacsony lángon keverjük össze a 100 gr margarint az 1 dl cukorral, a 2 ek liszttel és tejjel, majd adjuk hozzá a mandulát is.


Vegyük ki a sütőből a tésztát 20-25 perc után, kenjük rá a szószt, és tegyük vissza további 15 percre!




2012. október 7., vasárnap

Hamburger házilag

Nagyon, nagyon szeretem a hamburgert. Szerintem mindenki. Úgyhogy hajrá, most láthatjátok, hogy otthon sem nagy ördöngösség elkészíteni, és így talán még egészségesebb is! Meg persze a házi hamburger nincs úgy összenyomva, mint a gyári/éttermi, úgyhogy elég nehéz gusztusosan enni - szóval jobb is, ha csak közeli hozzátartozók látják - vagy olyanok, akik már láttak minket egy-két helyzetben :)

Nekem ebből a mennyiségből 8 db zsömle készült kb 8 db húspogácsával, ezek minihamburgerek lettek egyébként. Amíg a zsömlék kelnek, addig a húst el tudjuk készíteni, a krumplit meg tudjuk sütni, és a zöldségeket össze tudjuk vágni, ez kb egy-másfél óra. Én azért sütöttem hozzá krumplit, mert az valahogy hozzá tartozik... :) Egyszerűen összekaszaboltam pár szemet, olívaolajjal meglocsoltam, megsóztam, és be a sütőbe.

A recept eredeti verziója a svéd Bonniers Kokbokban olvasható.

Mi kell a zsömléhez?

  • 25 gr élesztő
  • 25 gr margarin
  • 2,5 dl tej
  • egy csipet só
  • 6-7 dl teljes kiőrlésű liszt
  • a megkenéshez pár csepp tej és szezámmag
Mit kell vele csinálni?
Az élesztőt futtassuk fel, a margarint olvasszuk fel a mikróban.


Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt.


Gyúrjuk össze, majd takarjuk le konyharuhával és pihentessük 40 percig.


Ha megkelt, vágjuk 8 darabra, formázzunk gömböket belőle, és pihentessük még 30 percig.


225 fokra előmelegítjük a sütőt.
A megkelt gombócokat tegyük sütőpapírra, kenjük meg tejjel és szórjuk meg szezámmaggal. 10-12 percig süssük.


Mi kell a húshoz?

  • 400 gr darált hús
  • 1 teáskanál só
  • feketebors
  • mustár
  • 1 db tojás
  • olívaolaj a kisütéshez
Mit kell vele csinálni?
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, formázzunk belőlük kisebb-nagyobb gombócokat. Szétlapítva süssük ki őket olajban, óvatosan, nehogy szétessenek!


Végül vágjunk össze zöldségeket: salátát, paradicsomot, uborkát, hagymát, avokádót, tegyük a hamburgerbe. Hogy ne legyen száraz a zsömle, a félbevágott darabokat abban az olajban megmártogattuk kicsit, amiben kisütöttük a húst.
Tálaljuk a hamburgereket a krumplival, ketchuppal és mustárral. Jó étvágyat!