2013. január 27., vasárnap

Semla

Erről már írtam valamikor réges régen, akkor hanyagul odadobtam a kedves közönségnek egy hevenyészett linket. Na most viszont pótolom az elmaradást, szép képekkel, ugyanis új fényképezőgépet vettünk, és teszteltük is. Persze még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség, ne várjatok különleges csilli-villi effekteket, és még az illatokat sem tudom egyelőre közvetíteni - azt magatoknak kell a konyhába varázsolni. És ez nem is lesz nehéz. :)

Tehát ez a hagyományos húshagyó keddi édesség, és bár Húsvét még messze van, a svédek nem bírnak magukkal, és mindenhonnan semla folyik: a pékségből, a cukrászdából, a szupermarketekből, a trafikostól és a benzinkútból is. Azért rendes benzint is árulnak még.


Mi kell hozzá?  Ebből a mennyiségből 8 db közepes méretű süti készül, bátran duplázzunk!
  • 75 gr vaj
  • 50 gr élesztő - a felfuttatáshoz tej, cukor
  • fél tk só
  • 1 dl cukor
  • 1-2 tk kardamom
  • 7-8 dl liszt
  • 1 db tojás a tésztához + 1 db a megkenéshez
  • 200 gr mandulamassza vagy fél deci darált vagy darabolt mandula + 1,5 deci cukor
  • 1 dl tej
  • 2-3 dl habtejszín
  • porcukor - én a svédek tördelt cukrát használtam (sütés előtt szórtam rá), amit a kanelbullarra is szoktak szórni
Mit kell vele csinálni?
Az élesztőt futtassuk fel, majd gyúrjuk össze a vajjal, a liszttel, a cukorral, a sóval-kardamommal és a tojással. A tojás miatt kicsit keményebb tésztát kapunk. Kb 30 percig kelesszük, majd osszuk el 8 gömbbe, és így is kelesszük fél órát. Kenjük meg tojással, és süssük 220 fokon kb 8-10 percig.


Fejezzük le őket, vágjuk le a kupakjukat, ahogy tetszik.


Majd belezzük ki őket egy kiskanállal, tegyük egy kis tálba a tésztát, fel fogjuk használni.


A mandulamasszát, a sütik belsejét és a tejet keverjük el, egy jól kenhető masszát kell kapnunk. Ezt oszlassuk el a sütiken, a belsejükbe is kerüljön bőven.


A tejszínt verjük fel, töltsük nyomózsákba, ez a következő réteg a mandulamasszán.


 Végül tegyük rá a kalapjukat, és meleg tejjel tálaljuk. Jó étvágyat!




2013. január 20., vasárnap

Illatos marhahús baconbe csavart burgonyával

Húsimádóknak ajánlom, igazi téli étel. Sokféle illat lepi majd el a konyhát: sül a bacon, pirul a hagyma, olvad a sajt és mindehhez a rozmaring... Tökéletes.


Mi kell hozzá?
  • 0,5-1 kg marhahús, én tarjából készítettem
  • bors
  • olívaolaj
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • pár csepp szójaszósz (elhagyható)
  • friss rozmaring
  • reszelt sajt
  • fejenként 4-5 szem burgonya
  • bacon
  • egyszerű saláta
Mit kell vele csinálni?
A burgonyát főzzük félkeményre, ha kész, hagyjuk hűlni (különben leég a kezünk). Ha kellőképpen lehűlt, tekerjünk mindegyik köré egy bacont, és süssük 200 fokon. Én a biztonság kedvéért kivajaztam a tepsit.


A húst vágjuk nagyobb darabokra, pici olívaolajon és sózva-borsozva mindkét oldalukon süssük pár pillanatig, majd tegyük egy tűzálló edénybe.

Keresd a képen a csipeszt :D
Mint a húsgolyónál, itt sem hagyjuk kárba veszni a szószt: ha mindegyik hús kész van, akkor adjuk a tejfölt a szószhoz, tegyünk bele egy kis szójaszószt, és öntsük a húsra.
Ezután a vöröshagymát pirítsuk meg, ez is mehet a húsra.
Végül szórjuk meg a reszelt sajttal és dobáljuk meg friss rozmaringgal, és mehet is be a sütőbe!


Addig süssük, míg a sajt megpirul a tetején, és azért kóstoljuk meg, ne maradjon rágós. Friss salátával tálaljuk. Jó étvágyat! :)


... és utána javaslok egy kis sétát, mi ezt tettük a verőfényes -5 fokban.




2013. január 13., vasárnap

Svéd zöldségleves

A recept a svéd Bonniers szakácskönyvből származik. Semmi macera nincs vele, nagyon finom, tele van (idény)zöldségekkel - több nem is kell így a hideg télben, ugye?

Mi kell hozzá?
  • 2-3 szál sárgarépa
  • egy kisebb gumó zeller
  • 2-3 szem krumpli
  • egy kisebb fej karfiol
  • 1 db póréhagyma vagy egy fej vöröshagyma
  • 100 gr zöldborsó
  • 2 db zöldségleveskocka
  • 4 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 2 ek tejföl
  • bors
  • petrezselyem
Mit kell vele csinálni?
A zöldségeket - a borsó - kivételével  hámozzuk meg, daraboljuk fel, és főzzük a leveskockákkal annyi vízben, ami ellepi. Ha megpuhultak a zöldségek, adjuk hozzá a borsót is.
A lisztet a tejjel keverjük el, habarjuk be vele a levest, adjuk hozzá a tejfölt és fűszerezzük, kóstoljuk. Pár percig főzzük még, hogy ne legyen lisztízű, és kész is! :)

Mi knäckebröddel, svéd kemény kenyérrel ettük.




2013. január 6., vasárnap

Karácsony

Volt már a blogon máskor is ilyesmi bejegyzés: nem recept, hanem egy kis személyes morzsa erről-arról. Lehet olvasni a nyaramról, a gondolataimról, a svéd piacolásról, a svédek péntek estéjéről, hétvégi mászkálásainkról, a Húsvétunkról, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a kései svéd tavaszról, a konyhám alapjairól (itt örülnék is a véleményeteknek!), meg gyerekekről, akik szintén szeretnek sütni.

Nálunk a Karácsony idén is elég mozgalmas volt, mentünk sokfelé és mindenhol eléggé finomakat ettünk. (Amint visszajöttünk, el is mentünk edzeni. Hát, a két hét kihagyás miatt egyelőre komoly fájdalmaink vannak a végtagjainkban :D)

Hokkaido-kalács


A tesóm kalácsa mandulamasszával készült.
Sült kacsacomb lila káposztával - a kedvencem, szülinapi menü része volt.
Ez volt a szülinapi tortám.
Cafe Zsivago (Paulay Ede u.55.), barátnős este
Hókifli
Még mindig hókifli.
Szülinapi ajándék: macaron és macaronos tusfürdő. Az összes macaront nem tudtam lefotózni, mert elég hamar elfogytak.
Túrórudi-szállítmány, a dobozt figyeljétek csak, milyen gyönyörű! :)
Jóféle magyar vörösbor.
És a konyhába való szülinapi-karácsonyi ajándékok:


Good Food, Nők Lapja Konyha, két svéd szakácskönyv + egy magyar, egy háromkötetes szakkönyv, fondue-készlet, különleges fűszerek és olajok, provance-i fűszerkeverék és olívabogyó krém, egy rózsás bögre, mérőedénykék, és egy perec formájú kiszúró.

Ezen felül örömmel jelentem, hogy sikerült vennem egy új terítőt! :) Már másfél éve használtam, kicsit megkopott és megsérült itt-ott. Nem gondoltam volna, de visszamentem ugyanoda, ahol vettem, és még mindig volt!