2013. április 25., csütörtök

Whoopie pie - hipp hipp hurrá! pite

Már többször említettem, hogy nekem a tumblr elég jelentős inspiráció, ott láttam meg tegnap reggel egy képet a whoopie pie-ról. Megtetszett, hogy úgy néz ki, mint a macaron, nagyon mutatós, de látszik rajta, hogy igazi kis pihe-puha puffancs párnácska, krémmel töltve. Aztán kerestem receptet is hozzá. Nem sok magyar nyelvű recept létezik, és a Gasztrotipp receptjét használtam, kövessétek Ti is az instrukciókat, nem is írom le még egyszer (a szerző jogok az egyik része a dolognak...). Persze annyit változtattam rajta, hogy teljes kiőrlésű lisztből és barna cukorral készítettem, a krémbe pedig vaníliát kevertem. Nekem a megadott mennyiségből 19 db pite lett. A recept ugyan nem írja, de én azt javaslom, hogy koszoljunk össze két nyomózsákot is: egyet a tésztával, egyet meg a krémmel. Kenhető lesz a krém, de szerintem szebben lehet tölteni nyomózsákkal. És akkor most a dumálás helyett egyszerűen csak képek következnek!




2013. április 23., kedd

Az igazi, gödi kakaós csiga

Emigránsként gyakran tör rám kis híján elfelejtett, régen evett ételek iránti vágy. Aranygaluska langyosan, vaníliaöntettel, a Mama káposztás buktája, lecsó egy nyári napon a Balatonon, édes, érett barack leve csurog le a könyökömig. Hát igen, Svédországban sötét és hosszú a tél, és az éghajlat nem teszi lehetővé, hogy ugyanolyan finom és zamatos legyen a mindennapi étel, mint otthon.


Na de félre az érzelgősséggel: megkívántam a kakaós csigát, ezért kutakodtam egy sort az interneten. Kifejezetten nem simán élesztős/sütőporos/hiperszupergyors receptet kerestem, hanem az igazit. Meg is találtam a tökéletes receptet! Még videó is van hozzá, teljesen világosan, elronthatatlanul van leírva minden. Én feleztem a hozzávalókat, így lett kb 25-30 db. Élvezet volt elkészíteni, és a végeredmény... Hát nagy sikerélmény volt, hogy ez az egyben úgy néztek ki, mint a péknél otthon. És az íze is olyan volt. Kb másfél-két óra alatt lesz a hozzávalókból konkrét, testet öltött kakaós csiga, de a lényegi munka kb 15 perc.


A gödi részéről meg annyit, hogy igen, egy gödi ember találta ki, én meg ott nőttem fel. Ennyivel tartozom a városomnak is. :) (Igen, ilyen érvekkel szoktam meggyőzni magam, ha vasárnap délután neki akarok állni egy ilyen nagyobb lélegzetvételű dolognak.)




2013. április 15., hétfő

Áfonyás pite - másodszor

A blogom tele van pitereceptekkel. Átkereszteljem a blogomat, vagy jó lesz így? :)

Már egyszer készítettünk a katalán cimboránkkal áfonyás pitét. Azóta sokszor emlegettük, meg sokszor kérte, hogy csináljuk, én meg az egyszerűség kedvéért brownie-val vagy húsgolyóval értem el, hogy maradjon csöndben, szó szerint :) (Na jó, amúgy jól esik ám, hogy én vagyok az ügyeletes vércukorszint-emelés-felelős.)


Most kipróbáltunk egy másik receptet, a Bonniers szakácskönyvből. Egyszerűbb volt valahogy, szinte ugyanúgy készült a töltelék, mint a sós piték esetében, és nem mellesleg pont olyanra sikerült megdíszítenie, mint a képen. Nagyon büszke volt magára meg én is rá, de vigyázni fogok, mert lassan jobb lesz nálam! :)
 
Mi kell a pitetésztához?
  • 3 1/3 dl liszt
  • 150 gr vaj
  • 1 ek kristálycukor
  • egy csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek tej
Mit kell csinálni a pitetésztával?
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, a tészta egy részét tegyük félre a díszítéshez. A nagyobb részét nyomkodjuk bele a piteformába. Tegyük hűtőbe 30 percre.


Mi kell a töltelékhez?
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 500 gr (kb 1 liter) áfonya
  • 1 dl tejföl vagy créme fraiche
  • 1 dl kristálycukor
  • 2 db tojás
  • esetleg porcukor a szóráshoz
Összeszerelés
A sütőt melegítsük elő 225 fokra, elősüthetjük a tésztát kb 5-8 percig, de elég vékony, nincs rá feltétlenül szükség.
Szórjuk a zsemlemorzsát a tésztára. Ez azért kell, mert a zsemlemorzsa magába szívja majd a sütés során a hő hatására keletkező áfonyalét (minő mondatkacifánt!), és a tészta nem ázik el.
Szórjuk az áfonyát a zsemlemorzsára.


Keverjük el a tejfölt a cukorral és a tojásokkal, verjük habosra (villával elég, de ha nagyon szeretünk mosogatni, kézi habverővel is lehet). Öntsük az áfonyára.


A maradék tésztából készítsünk csíkokat, díszítsük meg vele a pite tetejét.


Süssük 45 percig, amíg szép színt kap a tészta. Igazi svéd módra (de egyáltalán nem diétás módra) tálaljuk felvert tejszínhabbal vagy vaníliakrémmel. Jó étvágyat!




2013. április 7., vasárnap

Spenótos/brokkolis-sonkás/garnélás pite

Szóval ezt a pitét még novemberben készítettem. Szépen le is fotóztam. Aztán hagytam pihenni a képeket, miközben a receptet magát kismilliószor használtam az elmúlt időben, mert hamar össze lehet ütni, a végtelenségig variálható, és remekül szállítható dobozban a munkába! Hosszú hallgatás után most pedig nagy kegyesen megosztom veletek a nagy titkot! :)

Brokkolis-garnélás verzió


Mi kell hozzá?
  • egy kisebb darab sonka vagy pár deka garnélarák
  • brokkoli vagy friss spenót vagy borsó vagy zöldbab etc.
  • olívaolaj
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • bors
  • sajt a tetejére
  • 125 gr vaj
  • 3 dl liszt
  • 1-2 dl hideg víz
Mit kell vele csinálni?
A tésztát készítjük el először: összegyúrjuk a hozzávalókat, belenyomkodjuk a formába, a hűtőben pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket, de minimum 10 percre. Mielőtt megtöltenénk, 10 percig süssük.

A sonkát vagy a garnélát pirítsuk meg, a brokkolit pároljuk.

Na tessék, gomba is került bele, most látom csak.



Verjük fel a tojásokat, keverjük bele a tejet, fűszerezzük.
A tölteléket tegyük az elősütött tésztára.



  Süssük 180 fokon 45-50 percig. Kaszaboljunk hozzá salátát és kész is!





A 10 legnépszerűbb recept - eddig

Nagyon hamar elment az egy év, 2012 februárjában indítottam valójában a blogot, most meg már 2013 áprilisa van... A legtöbb bejegyzés 2012 márciusában született (45 db), a legkevesebb júliusban (egy szem). A legtöbb látogató Magyarországról nézeget, aztán Svédországból és az Egyesült Államokból.
A legtöbben a Google-ön keresztül a házi májkrém receptjére kerestek rá, amúgy a blog facebook oldalán keresztül éritek el a blogot a legtöbben. Fontos felület még a magyar Gasztroblogok gyűjteménye is, örülök, hogy tag lehetek! Egyébként nem sokat stresszelek én a számokon meg a statisztikán (ahogy a blogíráson sem), számomra ez kedvtelés. De jó egy kis összegzés!

Lássuk tehát, hogy ez alatt a 14 hónap alatt melyik volt a 10 legnézettebb recept!

10. Dubarry sertésszelet


Nem az én kedvencem, de könnyű elkészíteni. Nagymamámtól kapott szakácskönyvből van a recept.

9. Eclaire - a francia fánk


Nagyon szerettem elkészíteni meg fotózni is ezt a sütit, a recept svéd szakácskönyvből van. Készülünk francia területre utazni, talán szerencsém lesz kóstolni egy kis helyit is!

8. Csokitorta


Többszöri nekifutásra sikerült igazán szépre, sokat tanultam ettől a tortától, bevallom. :)

7. Hókifli


Ez az egyik legkedvesebb recept és bejegyzés számomra. Mamával sütöttük nyáron az unokahúgom esküvőjére. Nagyon szeretek vele sütni bármit, rengeteget tanulok tőle.

6. Márvány süti


Nagyon szeretem, mert egyszerű, és jó hosszú ideig elsülöget a sütőben, mutatós, és sokáig puha marad.

5. Narancsos-csokis keksz


Nagyon helyes, ez egy igen jó recept! Nem mellesleg nálunk családi kedvenc, és ősszel mindig olyan jó megsütni az első adagot és élvezni a karácsony-illatot.

4. Májkrém házilag


Kedves András, remélem, örülsz az előkelő helyezésnek! :) Persze nem tudom, hogy Csilla barátnőm hányszor kattintott a bejegyzésre, mert tudom, hogy ő sokszor készítette már... :)

3. Kanelbullar


Nem csodálkozom, mert tudom, hogy ezt bizony sokan elkészítettétek, kardamommal vagy anélkül... Én nem tudom megmondani, hányszor készítettem már, nagy kedvenc! És nem mellesleg egy igazi svéd süti. És biztos, hogy finomabb házilag, mint a mélyhűtött bolti.

2. Bonbon házilag


Ahhoz képest, hogy nem is az én ötletem volt bonbont készíteni, a bejegyzés elég népszerű lett :) Persze tudom azt is, hogy ez most nagy divat, és örülök, hogy a gasztroblogger-bejegyzéstengerben az enyémre is kattintottatok páran!

1. Hamburger házilag


Ha elvarázsolnánk családunkat-szerelmünket-vendégeinket, akkor álljunk neki - ez a tanácsom. A bejegyzés tartalmazza a zsömle és a hús receptjét is. Nagyon örülök, hogy ez lett a legnézettebb, látszik, hogy ez a 'csináljunk dolgokat házilag és ne fizessünk ki értelmetlenül sokat meg legyen egészségesebb is'-vonal bejön az embereknek! Szuper!