2013. szeptember 29., vasárnap

Kókuszos-csokis szelet

Ha szeretitek a Bounty-t, akkor ezt a sütit mindenképpen próbáljátok ki! Egyszerű, és két-három részletben, rétegenként is elkészíthető. Pihe-puha, omlós kakaós tészta, szaftos-cuppanós kókusz, és ropogós csoki a tetején. Ennél több nem is kell.
A recept egy svéd sütős magazinból származik.


Mi kell a kakaós tésztához?
  • 3 tojás
  • 4 és fél dl cukor
  • 4 dl liszt
  • 1 és fél teáskanál vaníliás cukor
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • egy csipet só
  • 225 gr vaj
  • 2 dl víz
Mit kell csinálni a kakaós tésztával?
A sütőt melegítsük  elő 175 fokra.
Egy nagyjából 24x30 centis tepsit vajazzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával.
A tojást és a cukrot verjük habosra, majd adjuk hozzá a száraz hozzávalókat.
A vajat olvasszuk meg egy kis lábasban a tűzhelyen, és adjuk hozzá a vizet is, melegítsük össze.


Jól keverjük össze a hozzávalókat, és öntsük a tepsibe.


Süssük 20-25 percig. Szépen meg fog emelkedni, de ahogy hűl, össze fog húzódni. Hagyjuk, hogy kihűljön.


Mi kell a kókuszos réteghez?
  • 225 gr vaj
  • 4 dl porcukor - én ennél kevesebbet tettem bele
  • 2 tojás
  • 200 gr kókuszreszelék
Mit kell csinálni a kókuszos réteggel?
Megint egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat, és a tűzről levéve keverjünk hozzá mindent. Kenjük el szépen egyenletesen a tésztán. Tegyük hűtőbe, hagyjuk, hogy megszilárduljon.


És végül a csoki a tetejére!
200 gr csokit olvasszunk meg, adjunk hozzá fél evőkanál olajat (szép fényes lesz), és díszítsük meg vele a sütit. Akkor a legjobb dolgozni vele, ha a sütit épp kivettük a hűtőből és még hideg. Így hamarabb megköt a csoki.


Ha szeretnénk még játszani a díszítéssel, akkor a fekete csokival egy időben olvasszunk meg kb 70-80 gr fehér csokit is. Gyorsan kell majd dolgoznunk, mindent készítsünk elő. Töltsük nyomózsákba a fehér csokit, egy nagyon pici lyukú fejet használjunk, vagy ha eldobhatós a nyomózsákunk, épp csak egy kicsi lyukat vágjunk. Mielőtt a fekete csoki megkötne, nyomjunk vízszintes vonalakat a fehér csokiból.


Mielőtt a csokik megkötnek, egy fogpiszkálóval húzzunk vonalakat a fehér csíkikra merőlegesen, úgy, hogy egyszer alulról, egyszer fentről húzunk egyet.





Tároljuk a sütit hűtőben.
Jó étvágyat!




2013. szeptember 21., szombat

Brownie-torta

A brownie már önmagában is szuperfinom és tömör, hát még tortaként! A recept saját találmány, a jól bevált brownie-receptet és egy finom krémet ötvöz. A kedves fiatalember születésnapjára készítettem el, úgyhogy azért ez a csokimámor. Mert ugye amiben nincs hús és/vagy csoki, az nem étel. Szóval nem volt sok választási lehetőségem. :)


Mi kell a brownie-hoz? Én háromszoros mennyiséget vettem, és szerencsémre van 3 nagyjából ugyanakkora sütőformám, egyszerre meg tudtam sütni.
  • 100 gr jó minőségű fekete csoki 
  • 100 gr vaj
  • 2 egész tojás
  • 2 dl cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1,5 dl liszt
  • 1 tk sütőpor
  • egy csipet só
  • ízlés szerint vaníliás cukor/fahéj/mindenféle magok/reszelt narancshéj
Mit kell csinálni a brownie-val?
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A megadott mennyiség egy kb 26-28 cm átmérőjű kerek formában elfér, vagy egy kb 20x30-as tepsiben. Mindenképpen béleljük ki sütőpapírral az edény alját.
A csokit és a vajat vízfürdő felett olvasszuk össze.
Verjük habosra a tojásokat a cukorral. Tényleg legyen jó habos! Ha kész, szépen óvatosan keverjünk bele mindent: az olvasztott csokis-vajas keveréket, majd minden száraz hozzávalót is. Egy elég ragacsos masszát kell, hogy kapjunk.
20-25 percig süssük - nem baj, ha icipicit nyers marad, a brownie úgy finom! Nem finom, ha száraz.
Ha tortát készítünk, akkor egy nappal az összeszerelés előtt már megsüthetjük a lapokat.

Mi kell a krémhez? A krém receptje a Katucikonyha blogról származik.
  • 250 gr csoki
  • 250 gr vaj
  • 4 dl tejszín
Mit kell csinálni a krémmel?
A csokit és a vajat olvasszuk össze - mint a brownie-nál. Csak most figyeljünk arra, hogy hagyjuk kihűlni. Ne hagyjuk megdermedni, ne tegyük a hűtőbe, de ne legyen meleg.
A tejszínt verjük fel, és keverjük bele a már kihűlt csokis vajat. Ha még melegen keverjük bele a hideg tejszínbe a csokit, akkor összeugrik a csoki, úgy fog kinézni az egész, mint egy sztracsatella fagyi jó nagy csokidarabokkal. Én már jártam így, nem volt vicces :D


Egy finom, egynemű krémet kapunk, idővel megdermed, úgyhogy ezt ajánlott az összeállítás előtt közvetlenül elkészíteni, hogy a tortán dermedjen meg, és ne a hűtőben egy edényben.

A torta összeszerelése


Ami még kell az összeállításhoz:
  • egy tányér vagy tortatartó, akinek van ilyen
  • spatula vagy egy nagyobb, nem éles kés a krém elkenéséhez
  • ha szeretnénk, nyomózsákkal is díszíthetünk
  • málna vagy valamilyen savanykásabb gyümölcs legalább egy rétegben
  • díszítéshez én csokis (meglepő) édességet vettem
Nincs más hátra, mint szépen rétegenként krémmel megkenni a tortát. Én a legalsó szintet megszórtam málnával, nagyon jól jött, mert nem volt annyira csömörünk a sok csokitól!
Ügyeljünk arra is, hogy a torta tetejére és oldalára is maradjon a krémből.
Összeállítás után tegyük hűtőbe a tortát, szépen meg fog dermedni pár óra alatt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!