2013. október 13., vasárnap

Tallinnban jártunk

Svédországból nagyon könnyen el lehet jutni hajóval Rigába, Tallinnba, Szentpétervárra, Turkuba meg Helsinkibe. Felszállsz a kompra péntek este, szombat délelőtt megérkezel, van 7-8 órád császkálni a városban, este indulás vissza, és vasárnap már otthon is vagy. Rigában már voltunk így, most Tallinn volt a soros.


Nunne 9

Valószínűleg a helyieknek csak egy pékség, nekem szakmailag érdekes. Meg persze a hasamra is gondoltam. Hatalmas a választék kenyérből és péksüteményből, van kávé is. Három kis asztalnál lehet leülni. Mi mandulás és meggyes sütit ettünk, mindkettő leveles tésztával készült, és mennyei volt. Akár csak egy napra jártok itt, akár hosszabb időre, ide érdemes benézni.



Pikk 39

Eredetileg valami nagyon helyi éttermet néztünk volna, végül mégis itt kötöttünk ki. Nem nagy a választék, de jók az áraik, és mi nagyon jól éreztük magunkat ebben a bár-hangulatú étteremben. 10 euró alatt megebédeltünk fejenként, levest és főételt ettünk (több nem fért belénk), és a ház sörét rendeltük hozzá. Ami azért is mókás, mert a jelszavuk: egy leves, egy sült, egy sör. Szóval mi beleillettünk a képbe.


A leves neve okroshka, orosz találmány. A pincér szerint kétféle ember létezik: aki szereti, és aki gyűlöli. Hát, nekünk bejött! Tzatzikire emlékeztett elsősorban, hideg, tejfölös, kapros és újhagymás leves krumpli, uborka, sonka és főtt tojás darabokkal.


A főétel: sertés csülök meggyes mártással és burgonyapürével, én pedig kis adag shepherd's pie-t, azaz a juhász pitéjét ettem. Ez darált hús gombával és burgonyapüré, összesütve egy kis tálban.


Vene 6

Ide már csak a hangulatért is érdemes volt elmenni! Az óvárosban egy belső udvarban van ez a csokizó, mi forró csokit és egy-egy szelet sütit ettünk - ekkorra már lesétáltuk az ebédet. Tiramisu- és düsseldorf-szeletet ettünk, és szuper volt a hűvösben a forró italt kortyolgatni!


Legfeljebb 5 percig lehet használni a mosdót.







2013. október 7., hétfő

Répatorta

Anyukám mindig azt mondja, hogy ez egy olyan süti, ami a világháborúk és az édesanyák leleményességének szüleménye, és szerintem igaza van! A nagy szükségben az ember (lánya) kitalált mindenfélét, például répával süt, mert az volt, ha más nem is nagyon. Na persze mára már a répatorta a legelegánsabb cukrászdákban és kávézókban is megvásárolható, aranyárban. Mennyei süti, a tésztája jó fűszeres, amihez jól illik a savanykás, lime-os krém a tetején.


Ez a recept Leila Lindholmtól származik, ezt használjuk a gyakorlati helyemen is, ahol heti négyszer dolgozom. Most a hétvégén találkoztam is Leilával a stockholmi Csokifesztiválon, dedikáltattam is a könyvet, amiben ez a recept van.

Á, semmi extra, egy átlagos vasárnap délután, diskurálunk.




Nagy megilletődöttségemben elfelejtettem kihúzni magam és behúzni a hasam. De nézzétek meg Leilát, hát nem imádnivaló egy nőszemély?
Mostantól királynő lehetek a konyhában, ezt írta oda. Hát, maradok a boszorkánykonyhatündérnél egy ideig, idővel majd szintet lépek talán. :)

És akkor most jöjjön a recept, bár tudnék még írni oldalakat Leiláról bújtatott szerelmeslevél formájában, de ez a blog nem erről szól! :)

Mi kell a tésztához?
  • 3 db tojás
  • 3 dl cukor
  • 3 dl liszt
  • 1 teáskanál vaníliáscukor
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • egy csipet só
  • 1 1/2 dl napraforgóolaj
  • 4 és fél dl reszelt répa, ez nagyjából 3 nagy darabot jelent
Mit kell csinálni a tésztával?
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Vajjal kenjünk ki egy kb 24 centis, lecsatolhatós tortaformát, szórjuk meg zsemlemorzsával.
A tojást verjük habosra a cukorral. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, mérjük ki az olajat, és reszeljük le a répát. Én aprítógépet használtam ehhez, mert lusta vagyok, meg mert a répa fog. Ha nincs aprítógépünk, de van kesztyűnk, na akkor is jól jártunk. Egyébként citromlével sok minden lemosható.


Keverjünk össze mindent és öntsük a tortaformába.


Süssük 50-55 percig. Ez alatt az idő alatt elkészíthetjük a krémet.

Mi kell a krémhez?
  • 100 gr krémsajt
  • 60 gr puha vaj
  • 3-4 dl porcukor
  • egy teáskanál vaníliás cukor
  • egy lime héja és esetleg leve
Mit kell csinálni a krémmel?
Jól össze kell keverni a hozzávalókat, és ha kihűlt a tészta, vegyük ki a formából, kenjük meg, és tároljuk hűtőben.
Jó étvágyat kívánok hozzá!