Még karácsony előtt láttam egy videót: a helyi stahljutka, Leila Lindholm valami isteni, nagyoncsokis tortát csinált. Aztán januárban vettem a bátorságot, és megpróbáltam. Nagylegénynek éreztem magam, és nem követtem teljesen a receptet, így aztán - bár a tésztája tökéletes lett - a csokiöntet túl híg lett. Azért elfogyott, nem kell aggódni... :)
Aztán másodszorra is elkészítettem, mert ahhoz túl finom volt, hogy ne próbálkozzak vele. A tésztája piskótaszerű, de kell bele három evőkanál mézeskalács fűszerkeverék - plusz a krémben a narancshéj... finom karácsonyi torta! Amit elsőre felcseréltem a krémben: philadelphia sajt helyett vmi tejfölszerű valamit tettem bele (nem vagyok még tisztában a svéd tejtermékekkel teljesen, sokféle van). Díszt is vettem rá, szóval sikerült az egész, nagyon szép lett!
És eljött a 3. alkalom, szülinapra készült meglepiből, nem egyedül csináltam, hanem összefogtunk és együtt hajtottuk végre ezt a remekművet :) És akkor most itt a recept is a bejegyzés végén!
Mi kell a tésztához?
- 6 db tojás
- 5 dl kristálycukor
- 125 gr vaj/margarin
- 7 dl liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (mivel ez alapvetően karácsonyi torta)
- 1 dl vörösáfonyalekvár - vagy valamilyen vörös bogyós lekvár
- 2 dl kefír/joghurt/tejföl
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, kenjünk ki margarinnal egy kerek tortaformát - ha van 3 ugyanakkora méretű formánk, úgy is süthetjük.
Igazából nem egy nagy művészet a tészta, mivel mindent össze kell keverni. Kezdjük a tojásokkal: verjük fel őket, utána jöhet a cukor, és sorban szépen minden. Süssük meg kb 20 perc alatt a lapokat, összesen 3 db legyen. Amikor kész egy lap, akkor borítsuk sütőpapírra - ha csak úgy tányérra borítanánk, odaragad.
Amikor az utolsó lapot is betettük sülni, készítsük el a krémet!
Mi kell a krémhez?
- 300 gr vajkrém - ez lehet natúr philadelphia vagy mascarpone is! 250 gr is elég egyébként, ha akkora méretűt találunk a boltban
- 3 ek nutella
- 1,5 dl cukrozatlan kakaópor
- egy narancs reszelt héja - elhagyható
- 2 ek kávé
- tetjére dísznek: bármi. Kis bogyók, kézzel gyúrt marcipán akármik, franciadrazsé, smarties, tejszínhab, tényleg bármi :)
Egyszerűen keverjük össze egy tálkában. NE KÓSTOLJUK MEG :D, mert meg fogjuk akkor enni az egészet, ez tapasztalat, nem viccelek :)
Kenjük rá (nagy lelki erőről tanúbizonyságot téve) a tortára.Minden réteget kenjünk meg vele: ne kenjük nagyon a szélére, mert a következő réteg lenyomja. Maradjon a torta oldalára is, végül díszítsük, és zsebeljük be a bókokat :)
Az eredeti recept egyébként még 8 dl porcukrot ír a mázba - ezt a 3. alkalommal elhagytuk, már csak azért is, mert morcog az ember foga alatt, mint a homok, meg hát borzasztó édes és egészségtelen úgy.
Építő jellegű megjegyzés: Ez egy magyar nyelvű oldal, amit valószínűleg magyarok (vagy magyarul tudók) olvasnak. Szóval szépek a süti-képek, viszont az eredeti svéd recepttel itt semmit sem érünk, mert még a Google Translate sem fordítja normálisan. Szóval lehetőleg ne feledkezz meg a recept fordításáról, vagy jelen esetben az általad módosított recept közzétételétől, hiszen gondolom a kép is arról készült. :)
VálaszTörlésHasználd a google translate-et svéd-angol formában!
VálaszTörlésKifelejtettél 2 fontos hozzávalót.... :P
VálaszTörlésps.: elengedhetetlen feltétele a sikernek 2 szuper barátnő ;)