2012. március 2., péntek

Svéd húsgolyó

A nagy klasszikus, ami megvan az ikeában is ugyan, meg is lehet venni a hozzávalókat - de otthon elkészíteni sokkal élvezetesebb, és tényleg csupa olyan dolog kell hozzá, ami egy átlagos (magyar) háztartásban is megvan! Elsőre furcsának tűnhet a magyar ízlésnek az, hogy lekvár van a húshoz, azt hiszem, ez csak a menzán szokott előfordulni: valami sertésszelethez szokott lenni valami meggyes szósz... :) Leírom a barna szósz receptjét is, az is kell hozzá. Egyszer megkérdeztem egy ízig-vérig svédet, hogy készül a barna szósz? Mire ő: porból... Aztán később volt szerencsém bepillantani egy igazi svéd család életébe egy hónapra, és ott láttam, hogy mi a titok! De erről majd lentebb... :)

Mi kell hozzá?


  • 0,5 kg darált hús - ez lehet marha, szarvas, pulyka, bármi :)
  • 1 dl zsemlemorzsa
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 1 ek mustár
  • egy fej hagyma apróra vágva vagy lereszelve
  • bors
  • olaj a kisütéshez
Mit kell vele csinálni?
Nos, ezek a fiúk itt megmutatják, hogy kell húsgolyót csinálni, de én valami úrihölgyesebb módon készítem. :) Szóval, a zsemlemorzsára öntsük rá a tejet és a tejszínt. Természetesen a tejszín helyett tehetünk bele tejet is.


Hagyjuk állni kb 5 percig, meg kell szívnia magát a tejjel a morzsának.


Ezek után mindent hozzáadunk:


Gyúrjuk össze:


Gyúrjunk belőle golyókat:


és kisütjük olajban. Én egy nagyobb serpenyőben sütöm ki kevés olajon, ezt nem bő olajban kell kisütni, mint a sültkrumplit. Nagyon fontos! Ha beletettük az olajba, takarjuk le, és hagyjuk, míg megfehéredik. Ne nyúljunk a golyókhoz, ne fordítsuk meg őket, mert szétesnek. Megfehéredés után már finoman átfordíthatjuk őket.


Ha kisültek, mindenképpen hagyjuk meg a serpenyőt az olajjal, mert kelleni fog még...

Mi kell a barna szószhoz?
  • 1 ek margarin
  • 2 ek liszt
  • 3,5 dl húsleves (húsleveskockából is lehet)
  • 0,5 dl tejszín/tej
  • szójaszósz
Mit kell vele csinálni?
Itt jön a képbe a húsgolyó olaja! Az igazi svéd háziasszonyok minden ilyen kisütött hús visszamaradt olajából csinálnak szószt, legyen szó húsgolyóról, rántott húsról... Alacsony lángon adjuk a margarint az olajhoz, apránként a lisztet is, ne legyen csomós. Jöhet a húsleves is és a tejszín. A szójaszósz tulajdonképpen a szemünk miatt kell: annyi kell belőle, amennyire barnának szeretnénk a szószt.


Az egészhez kell még krumpli bármilyen formában: sütve, főzve darabokban vagy egészben, pürésítve... Meg persze a lingonsylt is elengedhetetlen: egy a vörösáfonya lekvár, na ezt megvehetjük az ikeában, de a többi elég egyszerű, nem igaz? :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése