Mi kell hozzá?
- 0,5 kg darált hús - ez lehet marha, szarvas, pulyka, bármi :)
- 1 dl zsemlemorzsa
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl tejszín
- 1 tojás
- 1 ek mustár
- egy fej hagyma apróra vágva vagy lereszelve
- só
- bors
- olaj a kisütéshez
Nos, ezek a fiúk itt megmutatják, hogy kell húsgolyót csinálni, de én valami úrihölgyesebb módon készítem. :) Szóval, a zsemlemorzsára öntsük rá a tejet és a tejszínt. Természetesen a tejszín helyett tehetünk bele tejet is.
Hagyjuk állni kb 5 percig, meg kell szívnia magát a tejjel a morzsának.
Ezek után mindent hozzáadunk:
Gyúrjuk össze:
Gyúrjunk belőle golyókat:
és kisütjük olajban. Én egy nagyobb serpenyőben sütöm ki kevés olajon, ezt nem bő olajban kell kisütni, mint a sültkrumplit. Nagyon fontos! Ha beletettük az olajba, takarjuk le, és hagyjuk, míg megfehéredik. Ne nyúljunk a golyókhoz, ne fordítsuk meg őket, mert szétesnek. Megfehéredés után már finoman átfordíthatjuk őket.
Ha kisültek, mindenképpen hagyjuk meg a serpenyőt az olajjal, mert kelleni fog még...
Mi kell a barna szószhoz?
- 1 ek margarin
- 2 ek liszt
- 3,5 dl húsleves (húsleveskockából is lehet)
- 0,5 dl tejszín/tej
- szójaszósz
Itt jön a képbe a húsgolyó olaja! Az igazi svéd háziasszonyok minden ilyen kisütött hús visszamaradt olajából csinálnak szószt, legyen szó húsgolyóról, rántott húsról... Alacsony lángon adjuk a margarint az olajhoz, apránként a lisztet is, ne legyen csomós. Jöhet a húsleves is és a tejszín. A szójaszósz tulajdonképpen a szemünk miatt kell: annyi kell belőle, amennyire barnának szeretnénk a szószt.
Az egészhez kell még krumpli bármilyen formában: sütve, főzve darabokban vagy egészben, pürésítve... Meg persze a lingonsylt is elengedhetetlen: egy a vörösáfonya lekvár, na ezt megvehetjük az ikeában, de a többi elég egyszerű, nem igaz? :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése