Az áfonyás pite tejszínhabbal vagy vaníliás fagyival az igazi, a svédek szerint legalábbis. Az eredeti svéd receptet itt olvashatjátok.
Mi kell hozzá?
- 300 gr vaj
- 8 dl liszt
- 1 dl porcukor
- 2 db tojás + 1 db a kenéshez
- 1 ek víz, ha kell
- 1 kg gyümölcs - ez lehet kevesebb is, talán a fele is elég lett volna.
- 2 db citrom héja
- 2 dl kristálycukor
- 3 dl burgonyaliszt - a keményítő azért kell, mert a mélyhűtött bogyók sok folyadékot fognak kiengedni magukból sütés közben a hő hatására, így kell, ami összetartja
- 5 dl tejszín
- vaníliás cukor
A tésztához valókat gyúrjuk össze, egy kicsit tegyünk félre a rácsozáshoz. Nyomkodjuk bele a formába, és tegyük a hűtőbe 30 percre.
A bogyókat tegyük egy tálba, reszeljük hozzá a citromok héját, adjuk hozzá a cukrot és a keményítőt.
Amíg a tészta hűl, van időnk elkészíteni a tejszínhabot is. A eredeti recept szerint valódi vaníliából kell kikaparni a magot és a krémhez adni kell 6 tojássárgáját is, de én ódzkodom a nyers tojástól, úgyhogy csak a tejszínt használtunk.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Jöhet az összeszerelés.
Tegyük a gyümölcsös keveréket a tésztára, és díszítsük meg a csíkokkal.
Kenjük meg tojással, egy kis barna cukrot is szórhatunk a tetejére.
Süssük 35-40 percig, majd hagyjuk hűlni. Tálaljuk a habbal. Jó étvágyat!
Vera! Te én már szégyenlem magam. Két gyerek mellett sem sürgök-forgok ennyit a konyhában mint Te! Én csak végszükség esetén vetem be magam oda, abba az átok helységbe. Ott termelődik ugyanis a mosogatnivaló!!! Brrrrrrrrrrrr...
VálaszTörlésHOgy ez a pite is milyen jól néz ki!!! Nem lehetne, hogy a monotirból tálalj egy szeletet ide az íróasztalomra? Gy.
Györgyi! Nem kell, hogy így érezz! Ezt a pitét meg nem is én csináltam, hanem a katalán barátunk :) Hétfőtől munkába állok, úgyhogy nem lesz ennyi bejegyzés, az biztos... :D Egyébként ha hosszabb időre otthon leszek, akkor nagyon szívesen sütök Veled ilyet ;)
Törlés