Nekem ebből a mennyiségből 8 db zsömle készült kb 8 db húspogácsával, ezek minihamburgerek lettek egyébként. Amíg a zsömlék kelnek, addig a húst el tudjuk készíteni, a krumplit meg tudjuk sütni, és a zöldségeket össze tudjuk vágni, ez kb egy-másfél óra. Én azért sütöttem hozzá krumplit, mert az valahogy hozzá tartozik... :) Egyszerűen összekaszaboltam pár szemet, olívaolajjal meglocsoltam, megsóztam, és be a sütőbe.
A recept eredeti verziója a svéd Bonniers Kokbokban olvasható.
Mi kell a zsömléhez?
- 25 gr élesztő
- 25 gr margarin
- 2,5 dl tej
- egy csipet só
- 6-7 dl teljes kiőrlésű liszt
- a megkenéshez pár csepp tej és szezámmag
Az élesztőt futtassuk fel, a margarint olvasszuk fel a mikróban.
Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt.
Gyúrjuk össze, majd takarjuk le konyharuhával és pihentessük 40 percig.
Ha megkelt, vágjuk 8 darabra, formázzunk gömböket belőle, és pihentessük még 30 percig.
225 fokra előmelegítjük a sütőt.
A megkelt gombócokat tegyük sütőpapírra, kenjük meg tejjel és szórjuk meg szezámmaggal. 10-12 percig süssük.
Mi kell a húshoz?
- 400 gr darált hús
- 1 teáskanál só
- feketebors
- mustár
- 1 db tojás
- olívaolaj a kisütéshez
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, formázzunk belőlük kisebb-nagyobb gombócokat. Szétlapítva süssük ki őket olajban, óvatosan, nehogy szétessenek!
Végül vágjunk össze zöldségeket: salátát, paradicsomot, uborkát, hagymát, avokádót, tegyük a hamburgerbe. Hogy ne legyen száraz a zsömle, a félbevágott darabokat abban az olajban megmártogattuk kicsit, amiben kisütöttük a húst.
Tálaljuk a hamburgereket a krumplival, ketchuppal és mustárral. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése