A svédeknek vannak mindenféle jópofa szokásaik, például a bolhapiacozás vagy a péntek esti összebújás. Ezen felül érdekes még, hogy csütörtökönként sárgaborsóleves-palacsinta a menü, és heti egyszer minden rendes svéd eszik tacót. Ennek az egyik verziója, amikor kukoricalisztből készült tésztába teszik a fűszeres darált húst zöldségekkel, de tortilla tekercset is lehet így készíteni. Én most a pite-változatot mutatom meg nektek. Semmi extra nem kell hozzá a taco-fűszerkeveréken kívül.
Mi kell hozzá?
- 150 gr vaj
- 3 dl liszt
- 1 tk pirospaprika
- 2 ek víz + 1 dl
- 500 gr darált hús
- olívaolaj
- 40 gr taco fűszerkeverék
- 4 dl tejföl
- kukorica és/vagy paradicsom
- rengeteg sajt a tetejére
A tésztához a vajat gyúrjuk össze a liszttel és a pirospaprikával, adjunk hozzá vizet, hogy összeálljon. Nyomkodjuk bele egy piteformába a tésztát, szurkáljuk meg villával, és tegyük be a hűtőbe kb 20-30 percre. A sütőt közben melegítsük elő 225 fokra.
A húst az olívaolajon pirítsuk fehéredésig, adjuk hozzá az 1 dl vizet és a fűszerkeveréket. Főzzük 5 percig fedő alatt. Kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele só! 5 perc után adjuk hozzá a tejfölt és a kukoricát, vegyük le a tűzről.
Süssük elő a tésztát 10-12 percig, majd öntsük rá a húst, szórjuk rá paradicsomot és rengeteg sajtot.
Süssük addig, míg szépen megpirul a sajt a pite tetején, ez kb 25 perc. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése