És hogy legyen egy kis kultúrmorzsa is: a tárkony svédül dragon, ami angolul sárkányt jelent :)
Mi kell a leveshez?
- 1-2 db csirkemell
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- egy fél zeller
- egy kisebb fej karalábé
- só
- bors
- rozmaring
- tárkony
- petrezselyem
- 2 dl tejföl
- 2 ek liszt
- egy kis citromlé
Vágjuk össze a vöröshagymát és a zöldségeket, a csirkét daraboljuk fel kisebb kockákra.
A vöröshagymát és a zúzott fokhagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon.
Adjuk hozzá a csirkét, keverjük addig, amíg minden darabka mindenhol fehér nem lesz.
Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a rozmaringot és a tárkonyt, meg a többi zöldséget is. Kicsit pároljuk a zöldségekkel, aztán öntsük fel kb 1 liter vízzel. Főzzük kb fél óráig így.
A lisztet és a tejfölt keverjük el a petrezselyemmel, adjuk a leveshez.
Készítsük el a gombócot!
Mi kell a gombóchoz?
- 4 db kisebb (30 dkg) krumpli
- 15 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 1 db tojás
A krumplit főzzük meg egészben, héjában. Ha kész van, hagyjuk kicsit hűlni, aztán hámozzuk meg, törjük össze, és gyúrjuk össze a többi hozzávalóval.
Formázzunk kisebb gombócokat, lobogó sós vízben főzzük ki őket.
Adjuk a leveshez, főzzük így kb 5 percig.
Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlevet - kóstoljuk, nehogy túl savanyú legyen.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése