2012. október 14., vasárnap

Tárkonyos csirkeraguleves krumplis gombóccal

Nem tudom, Magyarországon mennyire van ősz-hangulatotok, de itt hűvösek a napok, és jól tud esni a meleg leves. Mivel hús nélküli étel nálunk szóba sem jöhet, ezért csirkemellből főztem, a Nők Lapja Konyha szeptemberi számából, persze a magam ízlése szerint alakítva, tehát pl. teljes kiőrlésű liszttel készítettem a gombócot.
És hogy legyen egy kis kultúrmorzsa is: a tárkony svédül dragon, ami angolul sárkányt jelent :)

Mi kell a leveshez?

  • 1-2 db csirkemell
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • egy fél zeller
  • egy kisebb fej karalábé
  • bors
  • rozmaring
  • tárkony
  • petrezselyem
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • egy kis citromlé 
Mit kell vele csinálni?
Vágjuk össze a vöröshagymát és a zöldségeket, a csirkét daraboljuk fel kisebb kockákra.
A vöröshagymát és a zúzott fokhagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon.


Adjuk hozzá a csirkét, keverjük addig, amíg minden darabka mindenhol fehér nem lesz.


Sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a rozmaringot és a tárkonyt, meg a többi zöldséget is. Kicsit pároljuk a zöldségekkel, aztán öntsük fel kb 1 liter vízzel. Főzzük kb fél óráig így.


A lisztet és a tejfölt keverjük el a petrezselyemmel, adjuk a leveshez.


Készítsük el a gombócot!

Mi kell a gombóchoz?

  • 4 db kisebb (30 dkg) krumpli
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 1 db tojás
Mit kell vele csinálni?
A krumplit főzzük meg egészben, héjában. Ha kész van, hagyjuk kicsit hűlni, aztán hámozzuk meg, törjük össze, és gyúrjuk össze a többi hozzávalóval.
Formázzunk kisebb gombócokat, lobogó sós vízben főzzük ki őket.


Adjuk a leveshez, főzzük így kb 5 percig.


Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlevet - kóstoljuk, nehogy túl savanyú legyen.


Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése