Mi kell hozzá? Hihetetlen, hogy ennyire kevés hozzávalóból ennyire mutatós és finom sütit lehet készíteni. Persze másféle krémmel is meg lehet tölteni, de szerintem ez a legegyszerűbb. Ebből a mennyiségből 14 darab készül.
- 2 dl víz
- 50 gr vaj
- 2 dl liszt
- 3 db tojás
- 100 gr fekete csokoládé
- 100 gr natúr sajtkrém
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.
A vizet és a vajat főzzük össze, lehetőleg egy teflonbevonatú lábasban. Adjuk hozzá a lisztet apránként, keverjük folyamatosan, nagy, gyors, erős mozdulatokkal, elkeverve az esetleges csomókat. Akkor van kész, ha teljesen elválik az edény falától - bár ez egy teflon bevonatú edénynél nem nehéz. Ha kész, vegyük le a tűzhelyről, és egyenként keverjük bele a tojásokat. Itt is határozottan kell dolgozni.
Az elkészült tésztát töltsük nyomózsákba, és tetszőleges fejet használva nyomjunk hosszúkás formákat a sütőpapírra.
Süssük ki őket a sütőben 20-25 perc alatt. Ne nyitogassuk a sütőt közben. Szépen felemelkednek majd, és akkor készültek el, ha szép aranybarnák. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk le a tetejüket.
A krémhez a csokit olvasszuk meg vízgőz fölött, ügyelve a hőmérsékletre: a fekete csokit 50 foknál ne melegítsük tovább. Ha nincs mérőnk, akkor egyszerűen csak óvatosan olvasszuk, ha már csak pár csokidarab úszik a masszában, vegyük le a vízfürdőről, és keverjük el.
Az olvadt csoki egy részét keverjük bele a sajtkrémbe, de egy részét hagyjuk meg a díszítéshez. A csokis krémet töltsük nyomózsákba, vagy egyszerűen csak kenjük meg vele a félbevágott fánkokat. Tegyük rá a tetejüket.
A maradék olvasztott csokival kenjük meg a fánkok tetejét, vagy egyszerűen locsoljuk meg vele őket. Ez után tároljuk hűvös helyen, hogy megszilárduljon benne a krém és a tetején a csoki.
Másnap:
Jajj nekem! Ez merénylet az ízlelőbimbók és a kilók ellen! :)
VálaszTörlésAnnyira nem vészes, cukor nincs is benne azon kívül, ami a csokiban van. :) Persze a natúr krémsajtba tehetünk, ha túl savanykás, de nekünk pont így ízlett. :)
Törlés