A blogom tele van pitereceptekkel. Átkereszteljem a blogomat, vagy jó lesz így? :)
Már egyszer készítettünk a katalán cimboránkkal áfonyás pitét. Azóta sokszor emlegettük, meg sokszor kérte, hogy csináljuk, én meg az egyszerűség kedvéért brownie-val vagy húsgolyóval értem el, hogy maradjon csöndben, szó szerint :) (Na jó, amúgy jól esik ám, hogy én vagyok az ügyeletes vércukorszint-emelés-felelős.)
Most kipróbáltunk egy másik receptet, a Bonniers szakácskönyvből. Egyszerűbb volt valahogy, szinte ugyanúgy készült a töltelék, mint a sós piték esetében, és nem mellesleg pont olyanra sikerült megdíszítenie, mint a képen. Nagyon büszke volt magára meg én is rá, de vigyázni fogok, mert lassan jobb lesz nálam! :)
- 3 1/3 dl liszt
- 150 gr vaj
- 1 ek kristálycukor
- egy csipet só
- 2 db tojássárgája
- 2 ek tej
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, a tészta egy részét tegyük félre a díszítéshez. A nagyobb részét nyomkodjuk bele a piteformába. Tegyük hűtőbe 30 percre.
Mi kell a töltelékhez?
- 3 ek zsemlemorzsa
- 500 gr (kb 1 liter) áfonya
- 1 dl tejföl vagy créme fraiche
- 1 dl kristálycukor
- 2 db tojás
- esetleg porcukor a szóráshoz
A sütőt melegítsük elő 225 fokra, elősüthetjük a tésztát kb 5-8 percig, de elég vékony, nincs rá feltétlenül szükség.
Szórjuk a zsemlemorzsát a tésztára. Ez azért kell, mert a zsemlemorzsa magába szívja majd a sütés során a hő hatására keletkező áfonyalét (minő mondatkacifánt!), és a tészta nem ázik el.
Szórjuk az áfonyát a zsemlemorzsára.
Keverjük el a tejfölt a cukorral és a tojásokkal, verjük habosra (villával elég, de ha nagyon szeretünk mosogatni, kézi habverővel is lehet). Öntsük az áfonyára.
A maradék tésztából készítsünk csíkokat, díszítsük meg vele a pite tetejét.
Süssük 45 percig, amíg szép színt kap a tészta. Igazi svéd módra (de egyáltalán nem diétás módra) tálaljuk felvert tejszínhabbal vagy vaníliakrémmel. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése