- Sok ideje van?
- Türelmes?
- Esküvőbe kell vinni sok sütit?
- Karácsonyi vendégség?
- Szülinap?
- Húsvét?
2012-ben három esküvőre vagyok hivatalos, most szombaton lesz az első: unokahúgom férjhez megy! :) Viszünk sütit, én majd holnap sütök, de ma segítettem Mamának hókiflit sütni. Egyrészt, mivel másfél adagot csinál, másrészt meg ez nem az az összekeverem, be a sütőbe, és kész-típusú süti. Elkélt a segítségem, én meg szívesen mentem. Így aztán megtanultam egy olyan sütit, ami egy igazi nagymamás süti, azaz bizonyos életkor fölé érve tökéletesedik ki...
Mint mondtam: másfél adagot készítettük, de én a szimpla adaghoz való mennyiséget írom le. A lépéseket meg jó részletesen.
Mi kell a tésztához?
- 50 g élesztő
- 1 doboz tejföl
- 2 tojás sárgája
- 8 dkg cukor
- egy csipet só
- 50 dkg liszt
- 25 dkg sütőmargarin
Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral.
A tejfölt keverjük el a tojás sárgájával. A fehérje keményíti a tésztát (persze ha felverjük, akkor nem, de a lényeg, hogy ebbe nem kell).
A lisztet, a cukrot, a csipet sót keverjük el, és morzsoljuk hozzá a margarint.
Ez után jöhet a tejfölös keverék és az élesztő. Jól gyúrjuk össze.
Formáljunk belőle kis cipókat, kelesszük fél órát. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket, és előkészítjük a szórást is.
Mi kell a töltelékhez?
- 50 dkg darált dió/mák
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- tej
Szárazon keverjük el a hozzávalókat, a tej nélkül:
Mama keze <3 |
Apránként adjuk hozzá a tejet. Cseppenként, tényleg. Keverjük, nyomkodjuk, dolgozzunk vele. A cukor nem szívja magába hipp-hopp a tejet, szóval kevergessük, a kanál aljával préseljük.
Akkor jó az állaga, ha összeáll, se nem túl lágy, se nem túl kemény, és cuppog. (Nagyon próbálom magyarázni, de ezt tényleg érezni lehet.)
Ennyire összeesik az a sok dió! |
Megkeltek fél óra alatt a cipónk:
Készítsük elő a tepsiket (nem kell sütőpapír, mert nem fog kifolyni a töltelék), durrantsuk be a sütőt.
Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és egy pohárral szaggassunk belőle korongokat.
Mindegyik korongba tegyünk a töltelékből. Ezt úgy csináljuk, hogy a masszából egy adagot késsel belekenünk egy kanálba, belenyomjuk, és késsel fél centis tömböket teszünk a korongra.
Feltekerjük, meghajlítjuk, és mehet a tepsibe.
Nekünk vagy 6-7 körünk volt, ahogy telt az idő, egyre kevesebb ideig kellett sütni a kifliket, mivel melegedett a sütő. 10 perc után mindenképpen nézzünk rá, ha már az aljuk barna, akkor nem érdemes nagyon tovább sütni, mert csak kiszárad. A tetejüket még éppen kapja meg a sütő, aztán kész is.
És most jön a trükk, a titok, a lelke a sütinek!
Mikor kijöttek a sütik a sütőből, forrón meg kell forgatni vaníliás cukros porcukorban. Mikor még forró! Így rátapad.
Na igen, ezt a lépést a Mama csinálta, neki bírja a keze a forrót :) |
Végeredmény, avagy a süti számokban:
Másfél adagból 222 darab lett, 140 diós és 82 mákos. Mindezt 3 óra munkával értük el, ketten. Úgyhogy, mint említettem, ez nem egy egyszerű süti. Viszont ha például esküvőre készítjük, akkor az olyan jó érzés, szóval, Bogi, én már várom a szombatot ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése