2012. június 28., csütörtök

Hókifli

Kedves Olvasó! Kérem válaszoljon az alábbi kérdésekre, igennel vagy nemmel!
  1. Sok ideje van?
  2. Türelmes?
  3. Esküvőbe kell vinni sok sütit?
  4. Karácsonyi vendégség?
  5. Szülinap?
  6. Húsvét?
Amennyiben az alábbi kérdésekből legalább kettőre igennel felelt, ez a sütemény Önnek való!

2012-ben három esküvőre vagyok hivatalos, most szombaton lesz az első: unokahúgom férjhez megy! :) Viszünk sütit, én majd holnap sütök, de ma segítettem Mamának hókiflit sütni. Egyrészt, mivel másfél adagot csinál, másrészt meg ez nem az az összekeverem, be a sütőbe, és kész-típusú süti. Elkélt a segítségem, én meg szívesen mentem. Így aztán megtanultam egy olyan sütit, ami egy igazi nagymamás süti, azaz bizonyos életkor fölé érve tökéletesedik ki...

Mint mondtam: másfél adagot készítettük, de én a szimpla adaghoz való mennyiséget írom le. A lépéseket meg jó részletesen.

Mi kell a tésztához?
  •  50 g élesztő
  • 1 doboz tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 8 dkg cukor
  • egy csipet só
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg sütőmargarin
Mit kell csinálni a tésztával?
Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral.
A tejfölt keverjük el a tojás sárgájával. A fehérje keményíti a tésztát (persze ha felverjük, akkor nem, de a lényeg, hogy ebbe nem kell).
A lisztet, a cukrot, a csipet sót keverjük el, és morzsoljuk hozzá a margarint.
Ez után jöhet a tejfölös keverék és az élesztő. Jól gyúrjuk össze.


Formáljunk belőle kis cipókat,  kelesszük fél órát. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket, és előkészítjük a szórást is.


Mi kell a töltelékhez?

  • 50 dkg darált dió/mák
  • 25 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • tej
Mit kell a töltelékkel csinálni?
Szárazon keverjük el a hozzávalókat, a tej nélkül:

Mama keze <3




Apránként adjuk hozzá a tejet. Cseppenként, tényleg. Keverjük, nyomkodjuk, dolgozzunk vele. A cukor nem szívja magába hipp-hopp a tejet, szóval kevergessük, a kanál aljával préseljük.
Akkor jó az állaga, ha összeáll, se nem túl lágy, se nem túl kemény, és cuppog. (Nagyon próbálom magyarázni, de ezt tényleg érezni lehet.)

Ennyire összeesik az a sok dió!
A kiflik összeszerelése
Megkeltek fél óra alatt a cipónk:


Készítsük elő a tepsiket (nem kell sütőpapír, mert nem fog kifolyni a töltelék), durrantsuk be a sütőt.
Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és egy pohárral szaggassunk belőle korongokat.


Mindegyik korongba tegyünk a töltelékből. Ezt úgy csináljuk, hogy a masszából egy adagot késsel belekenünk egy kanálba, belenyomjuk, és késsel fél centis tömböket teszünk a korongra.


Feltekerjük, meghajlítjuk, és mehet a tepsibe.


Nekünk vagy 6-7 körünk volt, ahogy telt az idő, egyre kevesebb ideig kellett sütni a kifliket, mivel melegedett a sütő. 10 perc után mindenképpen nézzünk rá, ha már az aljuk barna, akkor nem érdemes nagyon tovább sütni, mert csak kiszárad. A tetejüket még éppen kapja meg a sütő, aztán kész is.


És most jön a trükk, a titok, a lelke a sütinek!
Mikor kijöttek a sütik a sütőből, forrón meg kell forgatni vaníliás cukros porcukorban. Mikor még forró! Így rátapad.

Na igen, ezt a lépést a Mama csinálta, neki bírja a keze a forrót :)

Végeredmény, avagy a süti számokban:
Másfél adagból 222 darab lett, 140 diós és 82 mákos. Mindezt 3 óra munkával értük el, ketten. Úgyhogy, mint említettem, ez nem egy egyszerű süti. Viszont ha például esküvőre készítjük, akkor az olyan jó érzés, szóval, Bogi, én már várom a szombatot ;)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése