Receptkeresés közben arra jutottam, hogy ahány ember, annyiféle lecsó, mint a brassóinál például. Aztán végülis ezt a receptet vettem alapul, és követtem is. A "sima" magyar lecsóba azt hiszem a hagymán, paprikán és a paradicsomon kívül más nem kerül - a francia ratatouille-be kell még cukkini és padlizsán. Egy svéd oldalon olyan ratatouille receptet is találtam, amibe sáfrány meg narancshéj is kellett... Szóval lehet itt játszani a hozzávalókkal :) (Ugyanitt zárójeles megjegyzés: aki nem látta a Pixar Ratatouille című meséjét, sürgősen nézze meg!!)
Mi kell hozzá?
- 6 db paprika
- 4 db paradicsom
- 2 kis cukkini
- 1 db padlizsán
- 2 fej vöröshagyma
- fokhagyma
- olívaolaj - bográcsban nyilván szalonnával az igazi :)
- só
- bors
- majoranna
- kakukkfű
- oregano
- rozmaring
Főzés előtt 30 perccel a padlizsánt karikázzuk fel és sózzuk be, hagyjuk állni.
A hagymát vágjuk fel. Nos, van nekünk ilyen szuper aligátor-aprítónk. Svédországban vettem Anyukámnak. Félbe kell vágni a hagymát, beletesszük az aligátor szájába:
Egy nagy határozott mozdulattal lenyomjuk...
...és az egész konyhánk tele van mértanilag ugyanakkora méretű vöröshagymadarabokkal! Szuper! :D
A hagymát, a cukkinit, a padlizsánt és a paprikát összevágjuk és olívaolajon elkezdjük párolni kis lángon - kicsit kilógott a lábasból, de összeesik kicsit.
Eközben forraljunk fel egy kis lábasban vizet. Ha már forr, tegyük bele a paradicsomokat úgy, hogy kis keresztet vágunk az aljukba:
Nagyjából egy perc múlva elkezd a héja leválni. Annyira könnyen lejön, hogy még kés sem kell hozzá:
Vágjuk össze a paradicsomokat és tegyük a többi zöldséghez. Ne főzzük túl - pép lesz az egészből különben.
Fűszerezzük, kóstoljuk.
És jó étvágyat! :) Én egy szelet rozskenyérrel ettem, de lehet tojásosan, bele lehet főzni rizst, de tésztaszósznak sem utolsó!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése