Tehát ez a hagyományos húshagyó keddi édesség, és bár Húsvét még messze van, a svédek nem bírnak magukkal, és mindenhonnan semla folyik: a pékségből, a cukrászdából, a szupermarketekből, a trafikostól és a benzinkútból is. Azért rendes benzint is árulnak még.
Mi kell hozzá? Ebből a mennyiségből 8 db közepes méretű süti készül, bátran duplázzunk!
- 75 gr vaj
- 50 gr élesztő - a felfuttatáshoz tej, cukor
- fél tk só
- 1 dl cukor
- 1-2 tk kardamom
- 7-8 dl liszt
- 1 db tojás a tésztához + 1 db a megkenéshez
- 200 gr mandulamassza vagy fél deci darált vagy darabolt mandula + 1,5 deci cukor
- 1 dl tej
- 2-3 dl habtejszín
- porcukor - én a svédek tördelt cukrát használtam (sütés előtt szórtam rá), amit a kanelbullarra is szoktak szórni
Az élesztőt futtassuk fel, majd gyúrjuk össze a vajjal, a liszttel, a cukorral, a sóval-kardamommal és a tojással. A tojás miatt kicsit keményebb tésztát kapunk. Kb 30 percig kelesszük, majd osszuk el 8 gömbbe, és így is kelesszük fél órát. Kenjük meg tojással, és süssük 220 fokon kb 8-10 percig.
Fejezzük le őket, vágjuk le a kupakjukat, ahogy tetszik.
Majd belezzük ki őket egy kiskanállal, tegyük egy kis tálba a tésztát, fel fogjuk használni.
A mandulamasszát, a sütik belsejét és a tejet keverjük el, egy jól kenhető masszát kell kapnunk. Ezt oszlassuk el a sütiken, a belsejükbe is kerüljön bőven.
A tejszínt verjük fel, töltsük nyomózsákba, ez a következő réteg a mandulamasszán.
Végül tegyük rá a kalapjukat, és meleg tejjel tálaljuk. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése