2013. január 27., vasárnap

Semla

Erről már írtam valamikor réges régen, akkor hanyagul odadobtam a kedves közönségnek egy hevenyészett linket. Na most viszont pótolom az elmaradást, szép képekkel, ugyanis új fényképezőgépet vettünk, és teszteltük is. Persze még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség, ne várjatok különleges csilli-villi effekteket, és még az illatokat sem tudom egyelőre közvetíteni - azt magatoknak kell a konyhába varázsolni. És ez nem is lesz nehéz. :)

Tehát ez a hagyományos húshagyó keddi édesség, és bár Húsvét még messze van, a svédek nem bírnak magukkal, és mindenhonnan semla folyik: a pékségből, a cukrászdából, a szupermarketekből, a trafikostól és a benzinkútból is. Azért rendes benzint is árulnak még.


Mi kell hozzá?  Ebből a mennyiségből 8 db közepes méretű süti készül, bátran duplázzunk!
  • 75 gr vaj
  • 50 gr élesztő - a felfuttatáshoz tej, cukor
  • fél tk só
  • 1 dl cukor
  • 1-2 tk kardamom
  • 7-8 dl liszt
  • 1 db tojás a tésztához + 1 db a megkenéshez
  • 200 gr mandulamassza vagy fél deci darált vagy darabolt mandula + 1,5 deci cukor
  • 1 dl tej
  • 2-3 dl habtejszín
  • porcukor - én a svédek tördelt cukrát használtam (sütés előtt szórtam rá), amit a kanelbullarra is szoktak szórni
Mit kell vele csinálni?
Az élesztőt futtassuk fel, majd gyúrjuk össze a vajjal, a liszttel, a cukorral, a sóval-kardamommal és a tojással. A tojás miatt kicsit keményebb tésztát kapunk. Kb 30 percig kelesszük, majd osszuk el 8 gömbbe, és így is kelesszük fél órát. Kenjük meg tojással, és süssük 220 fokon kb 8-10 percig.


Fejezzük le őket, vágjuk le a kupakjukat, ahogy tetszik.


Majd belezzük ki őket egy kiskanállal, tegyük egy kis tálba a tésztát, fel fogjuk használni.


A mandulamasszát, a sütik belsejét és a tejet keverjük el, egy jól kenhető masszát kell kapnunk. Ezt oszlassuk el a sütiken, a belsejükbe is kerüljön bőven.


A tejszínt verjük fel, töltsük nyomózsákba, ez a következő réteg a mandulamasszán.


 Végül tegyük rá a kalapjukat, és meleg tejjel tálaljuk. Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése