Mi kell hozzá?
- 25 gr élesztő felfuttatva (kis langyos tejben cukorral)
- 40 dkg liszt
- 1 tojás
- egy csipet só
- fahéj
- kardamom
- 8 dkg cukor + 2-3 ek a töltelékhez
- 2 csomag vaníliás cukor (nekem nagy kiszerelésű van, úgyhogy csak úgy löttyintettem rá, érzéssel)
- 6 dkg sütőmargarin
- langyos tej - ha kívánja a tészta
- 2-3 db alma
- 20 dkg marcipán
- citromlé
- még 1 db tojás a megkenéshez
Állítsuk össze a tésztát: az élesztőt futtassuk fel, és gyúrjuk össze a lisztet a tojással, a sóval, a fahéjjal, a kardamommal, a cukorral és a vaníliás cukorral, és gyúrjuk bele a margarint. Kelesszük egy órát! Én az összeállítás után elmentem edzeni, úgyhogy jó két órát kelt, de nem lett nagy baja a tésztának, sőt :)
Az almákat reszeljük le és nyomkodjuk ki a levét. Locsoljuk meg citromlével, adjunk hozzá 2-3 ek cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat.
A sütőt melegítsük elő 185 fokra, vajazzuk ki a kalács formáját.
A tésztánkat vágjuk 3 darabra, és egyenként nyújtsuk ki. Töltsük meg az almával és a marcipánnal:
Tekerjük fel és fonjuk össze:
Tegyük be a sütőbe 25 perce, aztán vegyük ki, és kenjük meg a tojással:
Süssük még 25 percig, aztán mikor kivesszük és még forró, szórjuk meg fahéjas kristálycukorral. Aztán várjuk meg, míg kihűl, és élvezzük :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése