Szóval a Good Food magazin legelső, márciusi számában a Fantasztikus fogások hús nélkül címszó alatt Vegetáriánus pite címen találtam ezt a csodát. Persze minálunk olyan nincs, hogy hús nélkül. Az eredeti recept írt karfiolt, én inkább egy padlizsánt tettem bele, mert az volt itthon :) Ja és persze teljes kiőrlésű lisztből csináltam a szószt.
Mi kell hozzá?
- 50 gr vaj
- 50 gr liszt
- 2 tk mustárpor - ennek hiányában egy nyomásnyi mustár
- 6 dl tej
- 200 gr reszelt sajt - én trappistát használtam, a tetejére aromásabb prästost került, vagyis 'papsajt'
- 4-5 szem krumpli
- egy fej friss vagy 5-6 rózsa mélyhűtött brokkoli
- 500 gr borsó
- 1 db padlizsán
- só
- sonka, ha szeretnénk - vagy ha valaki más szeretné, hogy tegyünk bele :)
A padlizsánt daraboljuk fel, sózzuk be, hogy kieressze a keserű levét.
Egy nagyobb lábasba tegyünk fel főni sós vizet, ebben fogjuk előre főzni a többi zöldséget.
A sonkát pirítsuk meg pár csepp olívaolajon.
A vajat olvasszuk fel egy lábasban, adjuk hozzá a lisztet. Most igazi vajat használtam, nem margarint. Nem túl egészséges, viszont mennyei illata volt már ennek a mártásnak is, és Julia Child is híve volt a vaj használatának. Ez alkalommal hallgattam az öregebbre :)
Keverjük szaporán, nehogy odakapja. Pirítsuk 1 percig, adjuk hozzá a mustárt.
A tejet decinként adjuk hozzá, keverjük csomómentesre minden alkalommal. A képen én a felénél, 3 decinél járok. A végére egy krémes állagú szószt kell kapnunk, ha túl híg, akkor lassú lángon hagyjuk besűrűsödni.
Ha krémes az állaga, vegyük le a tűzről, keverjük bele a reszelt sajtot.
A lábas vízben a felkarikázott krumplit főzzük 5 percig.
Adjuk hozzá a brokkolit, főzzük 3 percig.
Végül adjuk hozzá a borsót, főzzük 1 percig, majd öntsük le róla a vizet.
Összeszerelő hadművelet következik!
A padlizsánt öblítsük le vízzel. A brokkolirózsákat két-három darabba vághatjuk.
A szószba keverjük bele a zöldségeket, majd az egészet öntsük a tűzálló edényünkbe. Mindent rétegezzünk, sózzuk, a tetejére mehet a sajt.
25-30 percig süssük, és jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése