Az egész egyébként onnan jött, hogy meglátogatjuk egy svéd ismerősünket, aki súlyos beteg volt, mindenféle kezeléseken van túl, és nem ehet cukrot. Szóval nem akartam valami jó kis sütit vinni csokimázzal :), hanem inkább akkor már ezt. Csak aztán ki ne derüljön ám, hogy a svédeknél kenyeret adni a másiknak valami nem tudom milyen rosszat jelent, például akkor Odin rád uszítja a környék összes jávorszarvasát. Például.
Mi kell hozzá?
- 500 gr teljes kiőrlésű liszt
- 50 gr élesztő
- só
- egy evőkanálnyi olívaolaj
- magvak, ha szeretjük (szerintem fűszerekkel, pl. rozmaringgal is meg lehet próbálni)
- 2-3 fej vöröshagyma
- egy tojás a megkenéshez
Az élesztőt futtassuk fel.
A lisztet egy teáskanálnyi sóval és a napraforgómaggal keverjük el. Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá, gyúrjuk össze az olívaolajjal. Hagyjuk kelni 45-60 percig.
Ha szépen megkelt, gyúrjuk át és felezzük meg a tésztát, gyúrjunk belőle két kis cipót, kelesszük 15 percig letakarva.
Kicsit nyomkodjuk-lapítsuk szét a cipóinkat, egy éles késsel metsszük be így:
Kelesszük 45 percig letakarva.
Elkészítjük a hagymát: olívaolajon pároljuk, karamellizáljuk. Éppen hogy kapja oda!
20 perccel a sütés előtt 230 fokra melegítsük elő a sütőt, alulra tegyünk egy lábasba vagy tepsibe vizet bőségesen, nehogy idő közben teljesen elforrjon. Gőz fog képződni, és ettől lesz ropogós a kenyér héja.
A tojást verjük fel, kenjük meg vele a kenyereket, mehet rájuk a hagyma is.
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 200 fokra. 30 percig süssük a kenyereket. Én egy idő után letakartam őket, nehogy megégjen a hagyma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése