Ha nyár, akkor gyümölcs, és ha nem szeretnénk épp befőzni a barackot, cseresznyét, meggyet, szilvát, vagy a szőlőből nem készítünk bort, akkor készítsünk gombócot! Én egyszer a Művészetek Völgyében már készítettem barackos gombócot ipari mennyiségben, most ebből, amit otthon elkészítettünk, 40 db lett.
Mi kell hozzá?
- kb 1 kg gyümölcs
- 1 kg krumpli
- diónyi vaj
- 1 tojás
- 250-300 gr liszt
- egy csipet só
- 80 gr margarin
- 100 gr zsemlemorzsa
- fahéjas porcukor
A zsemlemorzsát pirítsuk meg a margarinon - figyeljünk oda, kevergessük folyamatosan, mert könnyen odakap! Ebben fogjuk majd megforgatni a gombócainkat.
A gyümölcsöt mossuk meg, felezzük-negyedeljük.
A krumplit hámozzuk meg, és így, hámozott állapotában mérjük le az 1 kilót. Kaszaboljuk össze, főzzük meg, és még forró állapotában törjük össze vagy passzírozzuk. (És még egy apró megjegyzés: a passzírozót még azon frissiben mossuk el, vagy legalább áztassuk vízbe, mert olyan undok tud lenni, ha rászárad a krumpli :D)
Ha kicsit meghűlt a krumpli,adjuk hozzá a lisztet. Régebbi krumplihoz elég a 250 gr, mivel több benne a keményítő, újkrumplihoz több liszt kell. Üssük rá a tojást, egy csipet só, kicsi vaj.
Gyúrjuk össze:
Jó alaposan meglisztezett deszkára tesszük, ne ragadjon le! Közben tegyünk fel egy lábasban sós vizet, amiben majd kifőzzük a gombócokat!
És vágjunk négyzeteket, minden négyzetre mehet egy negyed vagy fél szilva, és szórjuk meg fahéjas porcukorral.
Gyúrjunk gombócokat: a négyzet négy csücskét összecsippentjük, aztán meghengergetjük, hogy gömb legyen belőle.
A lobogó vízbe tegyük be a gombócokat, amikor feljönnek, tegyük őket a morzsába, és hagyjuk kicsit hűlni. Ne keverjük meg, hagyjuk kicsit, és csak rázogassuk!
És jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése