2013. február 10., vasárnap

Kroppkakor

Minden hétvégén sokat főzök, igyekszem ugyanis előre gondolkodni és dolgozni a hétre, hogy ne kelljen még esténként az edzés-kóruspróba-tánc-kombó után a konyhában ácsorogni és termelni a mosogatnivalót is. Mindig van valami rizzsel, valami krumplival és még valami tésztával vagy pite.

Nagy adag paradicsomszószos penne meg rizotto
Itt is készült rizotto, meg pite, meg húsgolyó, meg valami leves is
Ez egy idő után unalmas. Ezért aztán most a krumplival valamit próbáltam ki, a svédek egyik hagyományos ételét, aminek kroppkakor a neve. Kis nyelvlecke: a kropp testet jelent, a kakor a kaka (szigorúan kaaka-ként ejtve) többes számú alakja, jelentése süti. Szóval testsüti. De nekem gyanús, hogy valahol magyar területen megvan ennek a megfelelője, úgyhogy aki tudja, hogy ennek mi a magyar neve, az szóljon már légyszíves :) Ugyanis például a bundás kenyér is megvan a svéd konyhában, csak úgy hívják, hogy fattiga riddare, azaz szegény lovas.

Mi kell hozzá? 12 db lesz belőle, elég laktató, mi kettőt bírtunk megenni egy ültünkben.
  •  kb 1 kg krumpli
  • 2 db tojás
  • 2-3 dl liszt
  • 1 tk só
  • 200 gr disznó- vagy marhahús
  • 1-2 db vöröshagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • a tálaláshoz olvasztott vaj és vörösáfonya lekvár - persze ha valaki nagyon nem bír magával meg a benne rejlő magyar vérrel, eheti tejföllel is. Anyukámnak ez volt az első kérdése, amikor meséltem neki a receptről, hogy "és mivel ettétek, tejföllel?"
Mit kell vele csinálni?
Az a jó ebben, hogy lehet előre dolgozni. A krumplit főzzük meg sós vízben, a húst apró darabokra vágva pirítsuk fehéredésig az olajon, fűszerezzük.
Tegyünk fel főni kb 2 liter sós vizet.
A krumplihoz keverjük hozzá a lisztet, a tojásokat felverve, és sózzuk.

 
Lazán gyúrjuk össze a deszkán, nyújtsunk belőle egy hosszú kígyót, ezt daraboljuk fel 12 darabra.

Sem a nyújtófára, sem a pizzavágóra nem volt szükség, de azért még nem tanultam meg retusálni :)
A kis darabokból formázzunk gombócot, majd nyomjuk szét őket, tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket a belsejükbe, majd gyúrjuk újra gombóccá.


Hatosával főzzük meg őket: amikor feljönnek a víz felszínére, akkor még 5-8 percig főzzük őket.

Tálaljuk olvasztott vajjal és vörösáfonya lekvárral. Jó étvágyat!




2 megjegyzés:

  1. Bar lenne akkora hutom, hogy egesz hetre elore tudnek fozni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem sem olyan nagyon hatalmas ám... Azért fér el minden, mert dobozolok.

      Törlés