Anyukám mindig azt mondja, hogy ez egy olyan süti, ami a világháborúk és az édesanyák leleményességének szüleménye, és szerintem igaza van! A nagy szükségben az ember (lánya) kitalált mindenfélét, például répával süt, mert az volt, ha más nem is nagyon. Na persze mára már a répatorta a legelegánsabb cukrászdákban és kávézókban is megvásárolható, aranyárban. Mennyei süti, a tésztája jó fűszeres, amihez jól illik a savanykás, lime-os krém a tetején.
Ez a recept Leila Lindholmtól származik, ezt használjuk a gyakorlati helyemen is, ahol heti négyszer dolgozom. Most a hétvégén találkoztam is Leilával a stockholmi Csokifesztiválon, dedikáltattam is a könyvet, amiben ez a recept van.
Á, semmi extra, egy átlagos vasárnap délután, diskurálunk. |
Nagy megilletődöttségemben elfelejtettem kihúzni magam és behúzni a hasam. De nézzétek meg Leilát, hát nem imádnivaló egy nőszemély? |
Mostantól királynő lehetek a konyhában, ezt írta oda. Hát, maradok a boszorkánykonyhatündérnél egy ideig, idővel majd szintet lépek talán. :) |
És akkor most jöjjön a recept, bár tudnék még írni oldalakat Leiláról bújtatott szerelmeslevél formájában, de ez a blog nem erről szól! :)
Mi kell a tésztához?
- 3 db tojás
- 3 dl cukor
- 3 dl liszt
- 1 teáskanál vaníliáscukor
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 1/2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- egy csipet só
- 1 1/2 dl napraforgóolaj
- 4 és fél dl reszelt répa, ez nagyjából 3 nagy darabot jelent
Mit kell csinálni a tésztával?
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Vajjal kenjünk ki egy kb 24 centis, lecsatolhatós tortaformát, szórjuk meg zsemlemorzsával.
A tojást verjük habosra a cukorral. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, mérjük ki az olajat, és reszeljük le a répát. Én aprítógépet használtam ehhez, mert lusta vagyok, meg mert a répa fog. Ha nincs aprítógépünk, de van kesztyűnk, na akkor is jól jártunk. Egyébként citromlével sok minden lemosható.
Keverjünk össze mindent és öntsük a tortaformába.
Süssük 50-55 percig. Ez alatt az idő alatt elkészíthetjük a krémet.
Mi kell a krémhez?
- 100 gr krémsajt
- 60 gr puha vaj
- 3-4 dl porcukor
- egy teáskanál vaníliás cukor
- egy lime héja és esetleg leve
Jól össze kell keverni a hozzávalókat, és ha kihűlt a tészta, vegyük ki a formából, kenjük meg, és tároljuk hűtőben.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Érdekes, amiket Édesanyád mesélt a répatorta eredetéről, ilyen szempontból még nem is gondoltam rá, pedig nagy favorit nálunk is. Na és micsoda találkozás, igazán nagy élmény lehetett! :)
VálaszTörlés