2014. március 15., szombat

Sajtkrémtorta

Ez a sajtkrémtorta egyszerűen tökéletes! De akkor lesz az, ha nem sajnáljuk az időt és a türelmet. És persze nem győzöm hangsúlyozni: minőségi hozzávalók! Nem mondom, hogy olyan macerás, mint a macaron, de észnél kell lenni.


Hozzávalók:
  • 150 g keksz - megbolondíthatjuk fűszerrel, például a mézeskalács fűszerkeverék csodás!
  • 50 g vaj
  • egy citrom vagy lime leve és héja - itt is lehet játszani, a reszelt narancshéj például érdekes lehet!
  • 600 g sajtkrém
  • 3 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1,5 dl cukor
  • a díszítéshez lekvár - én Anyukám eper-banán lekvárját használtam
Elkészítés:
Először is minden legyen szobahőmérsékletű! Sokkal könnyebb úgy dolgozni, összekeverni a hozzávalókat.
Egy 20-25 centis tortaformát vajazzunk kis, béleljük ki sütőpapírral.
A kekszet aprítógépben vagy egy zacskóban sodrófával törjük össze, keverjük össze a felolvasztott vajjal. Nyomkodjuk bele a forma aljába, és tegyük hűtőbe 10 percre. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A 10 perc hűtés letelte után süssük 10 percig. Ha kész, állítsuk 150 fokra a sütőt.


Hagyjuk hűlni a kekszes alapot, készítsük el a tölteléket! Ami itt nagyon fontos: legyen minden szobahőmérsékletű, és ne verjük habverővel vagy botmixerrel a krémet. Minél több levegőt juttatunk be a keveréskor, annál nagyobb buborékok lesznek a krémben, és annál nagyobb eséllyel reped meg a torta hűlés közben.
Kezdjük a tojásokkal: verjük fel villával, nem kell túl habosra. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük tovább a villával. Jöhet a citromlé és a héj, a tejföl, végül két-három adagban a sajtkrém is.
Ha már kicsit kihűlt a formánk, vonjuk be az alját alufóliával, és tegyük egy magasabb falú tepsibe. Most beleönthetjük a krémet a formába.
Jöhet a díszítés: egy nem túl folyós lekvárral töltsünk meg egy nyomózsákot, egy kisebb fejet válasszunk hozzá. Pöttyözzük be a torta tetejét, spirálban haladva belülről kifelé. Próbáljunk azonos nagyságú vagy kifelé növekvő méretű pöttyöket nyomni.



Most pedig egy fogpiszkálóval húzzunk egy vonalat, megint belülről kifelé haladva. A pöttyök közepén haladjunk át.



Kész a díszítés!


Mielőtt betennénk a sütőbe, öntsünk egy ujjnyi forró vizet a tepsibe. Vigyázat, a fólia tökéletesen kell, hogy védje a formát! Győződjünk meg arról, hogy nem sérült sehol, különben befolyik a víz.
Mehet a sütés, legalább egy óra kell neki, mire megszilárdul. Ha úgy látjuk, hogy kész, kapcsoljuk ki a sütőt, de hagyjuk a sütőben kihűlni a sajtkrémtortát, és nyissuk résnyire a sütő ajtaját - fogókesztyű tökéletes a célra. Hagyjuk így, amíg teljesen kihűl, utána persze tároljuk hűtőben.
Jó étvágyat kívánok!




1 megjegyzés: