2012. december 16., vasárnap

Bonbon-készítés házilag - első felvonás

Nagy divatja van ennek mostanság, itt van helyből a Pralinéparadicsom blog, de Emese a Baklavaria blogon is készített már bonbont, de Petra Reformkori konyháján is találtok egy-két receptet, Levendula&Csokoládé blogján is lehet izgalmas recepteket találni - hogy csak párat említsek. Szóval sok helyen láttam már ezt a bonbon-mániát, meg hát itt Svédországban egyre sötétebb, hidegebb és havasabb az időjárás. Be vagyunk kicsit szorulva a négy fal közé, és a cukorra való igényünk is megnövekedett... :) Ez az ember meg, akivel együtt élek, egy ideje kitalálta, hogy ő csokit fog csinálni, olyan lelkes lett, hogy arra is gondolt, hogy a kakaóbabtól kezdené. Én meg, hogy elejét vegyem a konyha teljes romba döntését (mit csináljak, neki egyszerűen más a konyhabeli viselkedése :D), vettem neki egy bonbon-készítő szettet a névnapjára, meg bevásároltunk minőségi csokiból meg tölteléknek valóból.


A szett 4 db formából áll, volt hozzá egy kinyomózsák is különböző fejekkel, de a legjobb a keverő eszköz, amibe hőmérőt tettek, így keverés közben lehet figyelni a csoki hőmérsékletét. Volt hozzá egy kis használati utasítás is, azt használtuk a hőmérséklethez meg a jótanácsokhoz.

Szóval úgy kezdtük, hogy egy nagy tábla (250 gr) csokit megolvasztottunk vízfürdő felett. Fekete csokit használtunk, ezt legfeljebb 50 fokig lehet melegíteni. Amikor megolvadt, a tisztára mosott és megszárított formákat kikentük a csokival jó alaposan. Próbáltunk nagyon precízek lenni.


A kikent formákat hűtőbe tettük, itt egész hamar, kb 30 perc alatt megszilárdultak. Eközben készítettünk például nugátos tölteléket: egy kis nugátot felolvasztottunk a vízfürdő felett, és 2 evőkanál felvert tejszínt belekevertünk. Ezt aztán belekanalaztuk a formákba - nem vacakoltunk a nyomózsákkal, így is elég jól sikerült megtölteni őket.


Aztán volt meggyes-meggylekváros-csokis töltelékes is.


Végül lezártuk őket olvasztott csokival. Ehhez a jótanács: szilikon eszközzel csináljuk, és sok-sok türelemmel. Itt már csokiban úsztunk mindketten. Meg a konyha is.


Tegyük hűtőbe őket. Mi vártunk pár napot, míg kiszedegettük őket, biztos ami biztos :)


Azért ezek a kiválasztott, szép példányok, nem sikerült ám mindegyik olyan nagyon szépre. :)


Tapasztalatok:
  • meg kell tanulni buborékmentesen és egyenletesen kikenni a formákat
  • jó lenne úgy kiszedni a formából, hogy a széle kicsit határozottabb legyen
  • türelem. Sok. :)
Úgy tervezzük, nekiugrunk még egyszer-kétszer a bonbon-projektnek. A szép darabokat a munkatársak kapják karácsonyra, ők a tesztalanyok - a kis csúnyákat meg majd mi nagy nehezen elfogyasztjuk :)


1 megjegyzés: