2013. április 15., hétfő

Áfonyás pite - másodszor

A blogom tele van pitereceptekkel. Átkereszteljem a blogomat, vagy jó lesz így? :)

Már egyszer készítettünk a katalán cimboránkkal áfonyás pitét. Azóta sokszor emlegettük, meg sokszor kérte, hogy csináljuk, én meg az egyszerűség kedvéért brownie-val vagy húsgolyóval értem el, hogy maradjon csöndben, szó szerint :) (Na jó, amúgy jól esik ám, hogy én vagyok az ügyeletes vércukorszint-emelés-felelős.)


Most kipróbáltunk egy másik receptet, a Bonniers szakácskönyvből. Egyszerűbb volt valahogy, szinte ugyanúgy készült a töltelék, mint a sós piték esetében, és nem mellesleg pont olyanra sikerült megdíszítenie, mint a képen. Nagyon büszke volt magára meg én is rá, de vigyázni fogok, mert lassan jobb lesz nálam! :)
 
Mi kell a pitetésztához?
  • 3 1/3 dl liszt
  • 150 gr vaj
  • 1 ek kristálycukor
  • egy csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek tej
Mit kell csinálni a pitetésztával?
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, a tészta egy részét tegyük félre a díszítéshez. A nagyobb részét nyomkodjuk bele a piteformába. Tegyük hűtőbe 30 percre.


Mi kell a töltelékhez?
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 500 gr (kb 1 liter) áfonya
  • 1 dl tejföl vagy créme fraiche
  • 1 dl kristálycukor
  • 2 db tojás
  • esetleg porcukor a szóráshoz
Összeszerelés
A sütőt melegítsük elő 225 fokra, elősüthetjük a tésztát kb 5-8 percig, de elég vékony, nincs rá feltétlenül szükség.
Szórjuk a zsemlemorzsát a tésztára. Ez azért kell, mert a zsemlemorzsa magába szívja majd a sütés során a hő hatására keletkező áfonyalét (minő mondatkacifánt!), és a tészta nem ázik el.
Szórjuk az áfonyát a zsemlemorzsára.


Keverjük el a tejfölt a cukorral és a tojásokkal, verjük habosra (villával elég, de ha nagyon szeretünk mosogatni, kézi habverővel is lehet). Öntsük az áfonyára.


A maradék tésztából készítsünk csíkokat, díszítsük meg vele a pite tetejét.


Süssük 45 percig, amíg szép színt kap a tészta. Igazi svéd módra (de egyáltalán nem diétás módra) tálaljuk felvert tejszínhabbal vagy vaníliakrémmel. Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése