2013. május 5., vasárnap

Gasztro-élmények Párizsból

Szóval, Párizsban jártunk. Egy csöppnyi kis apartmanban laktunk a város közepén, a tetőtérben, láttuk az Eiffel-tornyot a még csöppnyibb erkélyről. Rengeteget sétáltunk és metróztunk, és igyekeztünk jó franciás (de nem túl flancos!) ételeket kóstolni.

La petit creux du Faubourg

Cím: 66 Rue du Faubourg Montmartre, közel a Le Peletier megállóhoz.
A sarkon áll egy kávézó, nagyon turista-csali, színes meg illatos, úgyhogy mi azért sem dőltünk be a marketingnek, inkább beültünk ide, az egyik kis utca kezdeténél szolidan kacsingató kis étterembe. A szakács, a felesége meg a fiuk vitték az éttermet, a konyhának még ajtaja sem volt (uniós szabályok??), egyedül a fiú beszélt valamennyire angolul, de nagyon barátságosak voltak. Ettünk egy quiche lorrainne-t, desszertként csokis mousse-t és persze kávét. Nagyon finom volt, nagyon jól laktunk, és közben láttuk, ahogy érkeznek ebédelni a törzsvendégek meg a helyiek. Nem volt rajtunk kívül turista.


Collignon zöldséges

Cím: 53 Rue des 3 Freres, Montmartre
Aki szereti az Amelie filmet és Párizsban jár, annak kihagyhatatlan. Semmi különös nincs benne, nem azért. Hanem mert csak úgy. Mi vettünk egy doboz málnát és az ujjainkra tűzve megettük.


Les deux Moulins

Cím: 15 Rue Lepic, a Montmarte-on.
Ez a bizonyos Két Malom kávézó, ahol Amelie dolgozik. Nos, kár, hogy csak úgy bemenni általában senkinek sincsen képe... Merthogy a kávé egyáltalán nem volt finom. Van Amelie-menü, ami creme brulee-ből meg kávéból áll.



Chez Gladine


Cím: Rue des 5 Diamants, Place d'Italie
Ezt a helyet egy Párizsban élő barátunk, Zsófi ajánlotta. Nagyon finom, nagyon olcsó (mármint hát a helyi viszonyokhoz képest), és a hangulata valami fantasztikus. Várni kellett kicsit, mire asztalt kaptunk. Salátát ettünk - persze ez messze áll a diétás csupazöldség salátától, volt benne krumpli, bacon szalonna, tojás, sajtok, egy-két szem paradicsom. A desszert csokis pite volt, ami nem ilyen pihe-puha mousse-szerű habos pite ám, hanem mintha a tésztára rádobtak volna egy-két tábla csokit.


Latin negyed

Szóval a Latin negyedben ettünk egy helyen, aminek teljesen elfelejtettem a nevét. Annyira nem is lényeges, mert nem volt nagy élmény, nincs rajta mit ajánlani. Én hagymalevest kóstoltam, ami nagyon gusztusosan nézett ki, de nem tudom mennyire látszik a képen, hogy borzasztó zsíros volt.


Ladurée

Cím: 21 Rue Bonaparte, Latin negyed. Van vagy 5-6 üzletük Párizs-szerte, ez egy félreesőbb, kevesebb vendéggel, kisebb sorral.
Ide mindenképpen szerettem volna elmenni. Az igazság az, hogy ettem már ugyanilyen finom macaront, és lehet ennél olcsóbban is kapni finom macaront Párizsban. Ha mindenképpen szeretnétek, vegyetek itt macaront, csak azt szeretném mondani, hogy nem feltétlenül érdemes, mert nem ad sokkal többet. De nagyon elegáns hely, az egyszer biztos.


Mademoiselle Proust

Cím: 57 Rue de Saintonge, a Republique metrómegállóhoz közel
Az úgy volt, hogy Párizsban nagyon nehéz bélyeget találni, és fel-alá rohangáltunk újságostól újságosig a kis köteg képeslapunkkal, mire megtaláltuk a postát. Csak ott lehet bélyeget venni, ezt jó, ha tudjátok. :) Na és ott találtunk egy szuper kis helyet, ami 10 napja nyitott! Elbeszélgettünk a hölgyekkel kicsit, csak mi voltunk éppen az üzletben. Vettünk tőlük 6 db madeleine-t. Ja igen, remélem, összeáll a Proust-madeleine páros mindenkinek!! ;)



És végül...
Az apartmanunk


Croissant, baguette, büdös sajtok, és bor! Ja igen, ez nem reggeli volt, hanem vacsora ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése