2012. szeptember 30., vasárnap

Zöldséges-petós pite

Múlt hétvégén otthon jártunk, Magyarországon, mert férjhez ment a barátnőm, az esküvő szuper volt, és persze jó volt kicsit Anyukám főztjét enni. És persze jól megpakolva tértünk vissza: töltött káposzta, rántott csirkemell és máj, kolbásszal töltött sült hús... Egész héten csak köretet kellett főznöm, de így a hát végére már telítődtem hússal. Úgyhogy csupa zöldséges menü volt a szombati: az első fogás minestrone leves volt, a második pedig ez a pite.

Mindkét recept egy svéd szakácskönyvből, a Bonniers Kokbokból származik. Pár hete kicsit megüresítettem a helyi könyvtár szakácskönyvekkel megrakott polcát, úgyhogy a képen láthatjátok a legfontosabb svéd szakácskönyveket!


Mi kell hozzá?

  • 3 dl teljes kiőrlésű liszt
  • 125 gr hideg margarin
  • 2 ek hideg víz, ha kell 
  • 2 db paprika
  • 1 db cukkini
  • 2 db lilahagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • egy csipet bors
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 dl pesto
Mit kell vele csinálni?
A lisztet a margarinnal gyúrjuk össze. Azt tapasztaltam, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült pitetésztát nehezebb kinyújtani rögtön összegyúrás után, úgyhogy vagy tegyük be összegyúrás után a hűtőbe, és 20-30 perc múlva nyújtsuk ki, de én inkább belenyomkodom a piteformába, és így teszem be a hűtőbe.
A sütőt 250 fokra melegítsük elő.
A zöldségeket vágjuk fel, tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal és fűszerezzük. 15-20 percig süssük.


A tejet, a tojásokat és a petsót keverjük össze.


A pitetésztát vegyük ki a hűtőből, 200 fokra vegyük vissza a sütő hőfokát, és süssük 10 percig.
Jöhet az összeszerelés:


A zöldségeket tegyük a tésztára, aztán öntsük nyakon a szósszal. Egy kis sajtot szórhatunk a tetejére.


Süssük 35-40 percig, kaszaboljunk össze hozzá friss zöldségekből salátát, és jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése