2012. augusztus 16., csütörtök

Fűszeres-zöldséges piláf

Ismét egy recept a Good Food magazinból, a júliusi számból! Február, azaz a magazin magyarországi indulása óta minden szám megvan, hála Anyukámnak. Ezért aztán szép nagy adag főzős magazinnal jöttem vissza most:


Ennek a receptnek a történetéhez még hozzátartozik az, hogy kifejezetten olyat kerestem, amit kevés hozzávalóból össze lehet ütni, mivel hol ilyen (falmászás! falat kell mászni!), hol olyan (céges csapatépítésre kell menni!) indokkal nem jutunk el egy autós nagybevásárlásra :)

Tehát: kevés hozzávaló, és azok is mindig/gyakran ott lapulnak a kamrában. Az érdekesség itt a fűszerezés: a rizs kardamommal és fahéjjal fő, a zöldésegeket pedig köménnyel és borssal kell sütni. A kardamomot pedig - ha eddig nem tettétek :) - szerezzétek be, és süssetek kanelbullart!

Mi kell hozzá? 2-3 főre

  • 100 gr lencse
  • 2 dl rizs
  • 3 db répa
  • 2 fej lilahagyma
  • olívaolaj
  • őrölt római kömény (az eredeti recept mindenből a "szemeset" írja, én őröltet használtam)
  • őrölt fahéj
  • őrölt kardamom
  • bors
  • 4 dl húsleves - nekem most volt saját :)
Mit kell vele csinálni?
A lencsét főzzük puhára sós vízben kb 20 perc alatt, de előtte válogassuk ki, nézzétek, mi minden volt az enyémben... :)

Búzaszemek, valami szár, két kis kődarab

A répát és a hagymát kaszaboljuk fel, tegyük forrásban lévő vízbe 4 percre a répát, a 3. perctől mehet a hagyma.


Ha megvan, tegyünk egy serpenyőbe egy kis olívaolajat, köményt és borsot, és pirítsuk benne a zöldségeket 30 percig, vagy amíg a rizs is elkészül. Eredetileg sütőben kellene megsütni, nekem egyszerűbb volt ezt is a tűzhelyen, de ha nincs 4 lángotok, akkor ezt tegyétek egy kisebb tepsibe.

A rizshez egy edényben melegítsünk fel olívaolajon egy kis kardamomot és fahéjat, csak egy kis hintésnyit. Fél percig keverjük - ne tovább, odakaphat. Ezután a rizst pirítsuk, amíg átfehéredik. Ekkor jöhet a húsleves (langyosan!), fedjük le, és 25-30 perc alatt megfő.


Ha megfőtt a rizs, mindent keverjünk össze. Jó étvágyat!


És egy kis csipegetni való:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése