2012. március 16., péntek

Svéd sáfrányos süti

Svédországban ez a hagyományos Luca-napi sütemény, solkatter néven fut, ami napmacskát jelent: sárga, mazsolából van szeme... :) Jóllehet, a sáfrány viszonylag drága fűszer, mégis érdemes vele megismerkedni.

Mi kell hozzá?


  •  egy csomag sáfrány
  • 25 gr élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 100 gr tejföl vagy a créme fraiche (itt a kesella nevű tejtermékkel készítik, de az előbbiekkel is finom)
  • 1/4 tk só
  • 3/4 dl cukor
  • 50 gr margarin vagy vaj
  • 7 dl liszt
  • ha van és szeretjük, 2-300 g mandulamassza
  • mazsola a díszítéshez
  • egy tojás a megkenéshez
Mit kell vele csinálni?
Ez a süti is olyan többször kelesztős, mint a kanelbullar, de megéri a várakozást! :)
Szóval, futtassuk fel az élesztőt.


Keverjük bele a kézmeleg (kb 37 fokos) tejet és tejfölt. Bontsuk ki a sáfrányunkat, szagolgassuk, élvezzük, keverjük bele a tejfölös-tejes élesztőbe, és élvezzük a látványt, ahogy az a csöpp kis mennyiség hogy beszínezi ... Ez után jöhet a só, a cukor és a liszt.


Végül gyúrjuk össze a szobahőmérsékletű vajjal. 45 percig kelesszük.


Ez után nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra, formázzunk belőlük kis kunkorokat, rakjunk nekik szemet = díszítsük meg a mazsolával, és fél óráig kelesszük konyharuha alatt.


Ha megkelt, kenjük meg tojással, és 225 fokon kb 7 percig süssük.




1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!!! Rokonlelkek vagyunk, ez megint beigazolódott, ugyanis én is ezt tervezem sütni Luca-napra :)

    VálaszTörlés